• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

COVID19 - какво трябва да знаем

Какво е COVID19?
Коронавирусите са познати отдавна, поразяват бозайници (хора, кучета, котки коне и т.н.) и птици.
За COVID19 е характерна бързо настъпваща дихателна недостатъчност - ТОРС (тежък остър респираторен синдром). Вирусът засяга долните дихателни пътища. Инкубационния период след който се проявяват симптоми обикновено е 5-6 дни след заразяването (като може да варира в рамките 1-14 дни). Според статистиката, в около 15% от случаите заболяването протича тежко, като смъртността се оценява на 4%. Приблизително 80% от лабораторно потвърдените случаи на COVID-19 са преболедували леко до умерено инфекцията, което включва случаи с и без развитие на пневмония, 13,8% от случаите са преболедували тежка форма на заболяването (задух, честота на дихателните движения ≥30 / минута, кислородна сатурация ≤93%, съотношение PaO2 / FiO2 <300 и / или белодробни инфилтрати> 50% от белодробното поле в рамките на 24-48 часа) и 6,1% са критични (дихателна недостатъчност, септичен шок и / или мултиорганна недостатъчност)[1] .
Срещу заболяването засега няма каквито и да било специфични противовирусни средства за лечение и профилактика[2].
Официалната медицина като цяло не разполага с много средства за борба срещу вирусите. Обикновено се работи за облекчаване на симптомите.

Какво да очакваме?

Подобрените условия на живот за голяма част от хората и относително дългия период без мащабни войни са допринесли за факта, че последната тежка пандемия - испанския грип се случва преди цял век. Дългият период без такива бедствия не бива да ни позволява да ги забравяме. Можем да се възползваме от опита на миналото и обединението на европейските страни в настоящето.
В края на 19 и началото на 20ти век по света са върлували мащабни епидемии от тиф, дифтерия, жълта треска и холера. На този фон се появява и Испанския грип. От него след Първата световна война (1918-1919г)[3], се е заразила близо една трета от населението на Земята, като смъртността е достигнала 10-20%. За тази висока смъртност доста са допринесли следвоенните условия - мръсотия, глад, пренаселени военни и бежански лагери.
Според изследване от 2009 г е възможно част от високата смъртност при испанския грип да се дължи на предписаните от реномирани източници твърде високи дози салицилати (аспирин)[4]. В наши дни трябва да се внимава с употребата на популярните симптоматични средства, защото натовареният от болестта организъм е много по-податлив на други токсични реакции.
Паниката която настана в световен мащаб заради COVID19 може да доведе до осъзнаване на мащабния проблем с резистентните бактерии и новите вирусни щамове, за които специалистите говорят вече повече от 10 години. Бактериалната плака от година на година става все по-комплексна и резистентна[5][6], вирусите са по-защитени в тази среда[7]  и организмът не може да се справя с тях както преди. Гъбичните инфекции също се включват в ансамбъла. За легионелата и климатиците се знае от години[8], но нищо не се предприема по въпроса - големи търговски обекти, самолети и автобуси очевидно не поддържат адекватни дезинфекциращи системи към климатизацията си - има и официална дефиниция “синдром на болната сграда”[9].

Как да се предпазим?

Карантината безспорно е подходяща мярка, но обездвижването и недостатъчната дневна светлина по всяка вероятност ще доведат до влошаване при хронично болните. Голяма част от тях така или иначе минават през тежък период заради смяната на сезоните. 
Маски и ръкавици
Като цяло хората се съобразяват с препоръките - носят маски и ръкавици. Маската или шалът покриващи устата и носа предпазват на първо място хората около нас ако сме преносители на заразата. Важно е да не се забравя, че маската трябва да се сменя на всеки 2-3 часа, за да има ефект. Дългото носене на една и съща маска създава благоприятни условия за развитието на патогени. Също така прилепващите към кожата ръкавици задържат топлина и влага, подпомагайки развитието на патогените. Използвайте ръкавици, само когато е наистина необходимо.
(Вижте препоръките на СЗО относно носенето на маски: https://youtu.be/Ded_AxFfJoQ )

Дезинфекция

Дезинфектантите на алкохолна база са ефективни срещу корона вируса, но прекомерната им употреба уврежда кожата и я прави лесна мишена за инфекции. Честото миене на ръцете с вода и сапун се възприема като ефективно, но не винаги е достъпен вариант.
Среброто е известно със своите антивирусни, антимикотични и антибактериални свойства[10]. Сребърната вода е едно от универсалните дезинфекциращи средства, без да пресушава кожата и да дразни лигавиците. Може да се използва като допълващо щадящо средство.
За прочистване и предпазване на дихателните пътища и по-чувствителните кожни зони е подходящо инхалирането и/или пулверизирането на сребърна вода. 
Климатиците в голямата си част са инкубатори на всевъзможни зарази[11]. Дори новият коронавирус да не се разпръсне от дадена климатична инсталация, патогените отслабват имунитета и способстват за тежко и рисково боледуване. Много рядко към климатизиращите системи има добавени филтри и дезинфекциращи приставки. Ако няма как да избегнете ползването на климатик, промивайте го максимално често с дезинфекциращи препарати за климатици или поне с битови обезмаслители и обилно количество вода.
Всички етеричномаслени растения притежават и противовирусна активност[12]. Основни и достъпни билки и етерични масла са: лавандула, евкалипт, салвия, мащерка, борови връхчета (масло), хвойна, тамян и др. Може да се използват както чай от билките, така и дифузери за етерични масла.
Муска с камфор - муските с камфор са били масово и ефективно средство за защита от вирусите при предишни смъртоносни епидемии като голямата епидемия от инфлуенца през 1918г.
Вариант за муска: В малка торбичка от плат се поставят 10-15 счукани зрънца хвойна, добавя се ⅛ чаена лъжичка камфор, накапват се 5-10 капки лавандулово масло. Носи се закачена на врата като медальон.

Билки и билкови комбинации при вирусни заболявания

Ехинацея
Корените от ехинацея имат изразен благоприятен ефект върху имунната система. Билката помага при всички инфекциозни заболявания, подобрявайки неспецифичната имунна защита на организма. Доказано е също и противовирусното ѝ действие. Немското министерство на здравеопазването определя ехинацеята като ефективна за поддържане на имунитета при простудни заболявания на носа и гърлото. Тинктурата е подходяща при:
– чести възпаления на ушите и гърлото;
– остри и хронични бронхити;
– предпазване от грип и простуди.
Ехинацеята е много важна билка при трудно лечими хронични хепатити, хронични бронхити, хронични пиелонефрити, синуити и много вирусни заболявания като например рецидивиращи херпесни инфекции. 
Маточина
В периода с повишен риск от заразяване, както и при настъпило заболяване е добре системно да се пие чай от маточина. Освен с антистресовия си ефект, билката е популярна заради сериозното си антивирусно действие. Освен противовирусно, билката има противоспастично, успокоително, регулиращо сърдечния ритъм действие. 
Джинджифил
Джинджифилът влияе благоприятно върху лигавиците на горните дихателни пътища при простудни заболявания с болки в гърлото и спадане на гласа. 
Първоначално джинджифилът се е използвал в медицината, а в последствие в кулинарията. През средновековието се е смятал за едно от най-ефективните средства за профилактика на чумата. Има славата на афродизиак.
Сладник
Сладкия корен има отхрачващо, противоязвено, втечняващо секретите действие. В азиатската медицина е изключително популярен и се прилага при много широк спектър от заболявания.
1 чаена лъжица от билката се вари 10 мин. на тих огън в 300 мл. вода. Може да се използва във вид на филтърен чай - 2 пакетчета се добавят в каната с друг чай за деня вместо подсладител или се запарват в 300 мл. вряла вода за 30 мин.
Ленено семе
Ленът има противовъзпалително действие и освен другите ползи които носи, подпомага отхрачването. 2 супени лъжици ленено семе (не смляно) се варят 15 — 20 мин в 600 мл вода. След изстиване се пие по 1 винена чаша 30 мин. преди хранене. Отварата може да се прибави към друг билков чай подготвен за деня.
Индрише, мушкато и босилек - саксиите с тези билки пречистват въздуха в жилището, полезно е да се вдишва ароматът - бавно и с пълни гърди. Индришето помага при хипертония, кашлица и подкрепя сърцето. Няколко листа от саксията могат да се добавят в запарка с друг чай.

Чай Зимно здраве
Комбинацията съдържа шест билки. На първо място е маточината, която защитава от вируси. Подбелът и живовлякът предпазват от кашлица и я лекуват. Къпиновите листа са надеждно средство против бактериални инфекции. Салвията е много ефикасна при болно гърло, пресипналост и ангини. Салвията и босилекът, богати на етерични масла осигуряват активна защита от болестотворните микроорганизми. Освен това шестте билки взаимно засилват лечебното си действие.
Чай Зимно здраве 2
Комбинацията съдържа три билки. Петопръстникът има силно противовъзпалително и детоксикиращо действие. Смокиновите листа помагат при респираторни заболявания и регулират кръвно-захарните нива. Сладкия корен подпомага втечняването на секретите и отхрачването.

На първо място е имунитетът

Универсалните средства за повишаване на имунитета са особено актуални в сегашната криза:

Витамин Ц: Въпреки че още е рано, за да се изнесе научно обоснована информация за ефекта на витамин Ц при COVID19[13], приемът в големи дози (1-2 грама дневно) подпомага имунната система за предпазване и справяне с инфекциите. Може да се използва витамин Ц на прах вместо лимон при подправяне на чай и салати, шипките са особено добър източник на органичен витамин Ц. Шипковото вино е лесно за приготвяне и ще се хареса на цялото семейство. Чушките са друг добър източник на витамин Ц, като могат да достигнат 2-3 пъти по-високо съдържание на този витамин от цитрусовите плодове. Салатата от пресни листа на глухарче, освен че подпомага изчистването на черния дроб, също е сред добрите източници на органичен витамин Ц.
Клеева тинктура - за профилактика - 1 доза от 20-30 капки дневно, при заболяване - 3-4 дози дневно. При малки деца дозата се изчислява по 1-2 капки за всяка година живот. Удобен вариант е, ако 30мл. клеева тинктура от 30% се смесят със 150мл ленено или друго богато на омега 3 мастни киселини масло. Приемат се по 1-2 чаени лъжички дневно, като предварително шишето трябва да се разклаща енергично. 
Витамин А - другият важен витамин в моменти с повишен риск от заразни заболявания. Той подпомага синтезирането на имуноглобулини тип А, отговорни за локалния имунитет - тоест - възпрепятстващ нахлуването на вируси в тялото. Провитамин А - каротин не носи риск от предозиране като вит. А. Съдържа се в големи дози в плодове и зеленчуци с оранжев, жълт и тъмнозелен цвят: моркови, тиква, спанак. Морковеният сок сутрин с добавени 1-2 лъжички растително масло с прополисова тинктура е чудесно начало на деня в периодите със заразни заболявания, като малко мазнина е важна за усвояване на каротина от морковите.
Адаптогени - Елеутерокок, Китайски лимонник, Златен корен… Всички билки с адаптогенен ефект подпомагат организма при предпазването от заболявания и за по-бързото възстановяване след боледуване.
Магнезий - магнезият свързва много и разнообразни токсини в човешкото тяло, включително тези които се отделят при вирусно заболяване. При стрес разходът на магнезий в организма се покачва, а всяко заболяване се явява физически стрес. 
Селен - напоследък се заговори за връзката между селеновия дефицит и вирусни инфекции. Селенът може да се намери и като хранителна добавка (да се спазват указаните дози - възможно е предозиране!) или да се набави с храната - най-добрият източник на този микроелемент са бразилските орехи. Друг основен източник на селен е липовият цвят - освен това липовият цвят действа противовъзпалително, а слузните вещества в него помагат при упорита кашлица*.
Витамин Д - Един час дневно на слънце, дори в студено време осигурява на тялото нужния ресурс за синтез на този витамин. При настоящата карантина може да се наложи допълнителен прием.

За ползата от движението и защо трябва да излезем навън


Призивите към хората да си стоят вкъщи не са лишени от логика ако говорим за директно заразяване на околните. Но какво губим спазвайки карантината?

Движението

Лечебният ефект на движението е доказан и продължава да се утвърждава от медицинската наука[14]. При движение се разширяват малките кръвоносни съдове, активират се неактивни капиляри и се получава отлив на кръв подобно на ефекта от калциевите антагонисти. Освен това се образува азотен оксид - NO. Азотният оксид е изключително важна молекула, която произвеждаме, за да могат 50те трилиона клетки в човешкото тяло да си обменят сигнали. Той се образува в мозъка, нервните окончания, мускулите, кръвоносните и лимфните съдове, костите, макрофагите, кожата и червените кръвни клетки. Дори половин час интензивно физическо натоварване дневно има лечебен ефект според научните данни. Ефектите се простират облекчаване на главоболието до 50% намаляване на рецидивите на рак на дебелото черво. Тази молекула, която тялото ни произвежда, освен всичко друго, подпомага регулирането на артериалното налягане и намалява вредните ефекти на холестерина.

Въздухът – жив и мъртъв
На теория във въздуха под въздействието на електричество протича преразпределение на електроните около атомите на кислорода. Атом, загубил един или няколко електрона, се нарича положителен йон. А атом, присъединил към себе си един или няколко електрона – отрицателен. Голямо количество отрицателни йони има високо в планините, на морския или океанския бряг. Те се образуват и след буря, в чистия селски въздух, до водопадите и в душ-кабините с добър напор на водата. Всеки човек, озовал се на такива места, изпитва лекота и прилив на сили. “Йоните във въздуха се наричат “аеройони” – пише Чижевски. – Процесът на тяхното възникване – “аеройонизация”, а лечението с тях – “аеройонотерапия”. Чижевски въвежда и още два термина, които учените и до днес използват – “тежки” и “леки” аеройони. Всъщност йоните могат да присъединяват към себе си неутрални молекули: ако тези молекули са на газ, се получава лек аеройон, ако са на течност или на твърдо вещество – тежък аеройон. Тежки йони са заредената с йони прах, ръждата, димът и промишлените изпарения. В най-добрия случай те се отлагат на повърхността на окръжаващите ни предмети, а в най-лошия – върху слизестата обвивка на дихателните пътища. Леките аеройони участват в газообмена, влизат в кръвта и влияят на клетъчния метаболизъм.
Накратко – в градовете, в жилищата, в производствените помещения има много положителни (тежки, респ. разболяващи) аеройони и малко отрицателни (леки, здравословни) аеройони. Високо в планинската гора са измерени около 20 000 отрицателни аеройони в 1 куб. см въздух, на морския бряг – 2 000, в градските паркове – 200-1000, в производствените помещения – 10-20, а пред екрана на телевизора или монитора на компютъра – кръгла 0. 

Фитонциди от гората
Фитонциди е общ термин обхващащ естествено отделяните от растенията химикали в околната среда.
В последните години набира популярност японската практика за “горско къпане” шинрин йоку. Връзката с природата ни носи комплексни ползи - намаляване на стреса, движение, вдишване на лечебните органични съединения излъчвани от растенията. Горските бани значително подобряват физическото и ментално здраве според научните изследвания.  Забележително се повлиява сърдечно-съдовата функция, имунните и възпалителни индекси, физическото и психологическо възстановяване и много други параметри[15].

Слънцето и вирусите
Освен че ултравиолетовата радиация от слънцето директно унищожава патогените, от нея зависи и производството на витамин Д в тялото ни. Човешкият имунитет е пряко свързан с този витамин и недостатъчното излагане на слънчева светлина може значително да намали нивата му[16] . Оттам идва и по-голяма податливост на инфекции - включително и COVID 19. Специалистите препоръчват – да няма ден без разходка на открито минимум половин час. Естествено това се отнася и за децата и бебетата.

Средства при ТОРС - тежък остър респираторен синдром

Чай от бъзови листа
В бъзовите листа има антипневмоничен фактор, което ги прави ценно средство за възстановяване при белодробни заболявания, ХОББ и астматици.
2 супени лъжици накълцани пресни листа се запарват с 0,5л вряла вода - отварата може да се пие вместо вода. 

Етерично масло от лавандула
Намазва се в областта на гърдите, може да се приема и вътрешно - по 1-2 капки в средата на езика или върху бучка захар.

Настърган кромид лук с мед 
Рецептата е подходяща за боледувалите от пневмонии, с хроничен бронхит, бронхиектазии и др. всяка година в началото на сезона.
Кромид лук - (настърган) и мед се смесват в отношение 1:2. Взема се 5 - 10 пъти дневно по 1 чаена лъж. при суха кашлица.

Лучено вино на Морис Месеге
Ефектът е подобен на настъргания лук с мед - двете могат да се редуват. Рецептата се препоръчва също за астматици. 
Вино - 200 г кромид лук стърган + 100 г мед + 750 мл бяло вино; кисне 4-5 дни, след като се изцеди се доизтисква в тензух. За един курс са необходими 4- 6 бутилки бяло вино.




------------------
Използвана литература:

1. Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) 
WHO
[препратка]

2. Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: Myth busters
WHO
[препратка]

3. Spanish flu
From Wikipedia, the free encyclopedia
[препратка]

4. Salicylates and Pandemic Influenza Mortality, 1918–1919 Pharmacology, Pathology, and Historic Evidence 
Karen M. Starko
[препратка]

5. Bacterial resistance in biofilm-associated bacteria
Nandakumar Venkatesan, Govindaraj Perumal & Mukesh Doble
[препратка]

6. Linking bacterial growth, survival, and multicellularity – small signaling molecules as triggers and drivers
Regine Hengge [препратка]

7. Respiratory syncytial virus infection enhances Pseudomonas aeruginosa biofilm growth through dysregulation of nutritional immunity
Matthew R. Hendricks, Lauren P. Lashua, Douglas K. Fischer, Becca A. Flitter, Katherine M. Eichinger, Joan E. Durbin, Saumendra N. Sarkar, Carolyn B. Coyne, Kerry M. Empey, and Jennifer M. Bomberger
[препратка]

8. Dissemination of antibiotic resistance and other healthcare waterborne pathogens. The price of poor design, construction, usage and maintenance of modern water/sanitation services
M.J. Weinbren
[препратка]

9. Indoor Air Facts No. 4 (revised)
Sick Building Syndrome 
Unated States Environmental Protection Agency [препратка]

10. Silver Nanoparticles: Synthesis, Characterization, Properties, Applications, and Therapeutic Approaches
Xi-Feng Zhang, Zhi-Guo Liu, Wei Shen, Sangiliyandi Gurunathan
[препратка]

11. Bacterial and fungal ecology on air conditioning cooling coils is influenced by climate and building factors
Alexa Bakker, Jeffrey A. Siegel, Mark J. Mendell, Aaron J. Prussin II, Linsey C. Marr, Jordan Peccia
[препратка]

12. A comprehensive review of the antibacterial, antifungal and antiviral potential of essential oils and their chemical constituents against drug-resistant microbial pathogens
Saika Tariq, Saira Wani, Waseem Rasool, Khushboo Shafi, Muzzaffar Ahmad Bhat, AnilPrabhakar, Aabid Hussain Shalla, Manzoor A.Rather
[препратка]

13. Linus Pauling Institute-Vitamin C - special statement on COVID19 препратка

14. Physical Activity
WHO
[препратка]

15. Medical empirical research on forest bathing (Shinrin-yoku): a systematic review
Ye Wen, Qi Yan, Yangliu Pan, Xinren Gu & Yuanqiu Liu 
[препратка]

16. Indoor Staying During Winter Season Makes People More Susceptible to Flu
B. Acharya, K. Thapa
[препратка]

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74