• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Разширените вени през лятото

От раздел Фитотерапия
Краката не обичат слънцето. Още при 23 градуса стените на кръвоносните съдове
започват да се разширяват и отслабват. Хормони, наследственост и професия допринасят за нарушеното кръвообращение, което отпуска стените на вените и предразполага към заболяването.

В учебниците варикозата се класифицира като "разширяване на повърхностните вени,
съпроводено с увреждане на клапите и нарушение на кръвотока". Какво значи това?
Природата е предвидила във вените на краката цяла система от клапи, за да може
кръвта да се изтласква нагоре до сърцето. Понякога обаче тази система се разстройва, кръвта се задържа, налягането във вените се повишава, в резултат на което те се разширяват. Освен че се смятат за неприятен козметичен дефект, варикозните вени са опасни за здравето. След време те започват да се възпаляват, краката подпухват, появяват се и незаздравяващи ранички. В най-лошия случай във възпалените вени се образува съсирена кръв (заболяването се нарича тромбофлебит). В основата си това състояние е обусловено генетично. Разширените вени са запазена болест за жените. Те боледуват 2 пъти по-често от мъжете, които също не са застраховани. Хормоните и най-вече естрогенът играят важна роля. Прекомерното приемане на противозачатъчни таблетки, честите бременности, излишното тегло, работата на крака - всичко това може да провокира болестта. Рискът и при двата пола се увеличава рязко след 45 години. Високите температури през лятото и обезводняването на организма влошават състоянието.

Трябва да се ядат достатъчно плодове и зеленчуци. Здравословната норма на ден е поне половин килограм плодове и зеленчуци и 50 грама листа. Целулозата в тях синтезира фиброзни влакна, които укрепват стените на съдовете. Яжте повече краставици. Вените се нуждаят от мед – само 200 грама краставици на ден доставят минимума от необходимото на организма количество медни соли.

Доктор Михайлов прави връзка между разширените вени и състоянието на черния
дроб "...всичко,което вреди на черния дроб, предразполага към застой на кръвта във вените и води до разширяването им." (източник "Въведение в природолечението.
Моята практика"). В тази връзка избягвайте консумация на тестени изделия, алкохол, животински мазнини. Консумирайте риба – поне 2 пъти седмично. Помнете, че повишеното равнище на естрогени при бременност и приемането на противозачатъчни средства може да влошат състоянието на варикозните вени.


Какво да правим?

1 – Хомеопатична профилактика:
Hamamelis virginiana 5 CH 3х5 гранули дневно, или тинктура Hamamelis, Arnica montana 5 СH 3х5 гранули дневно.

2 – При по-дългите пътувания с кола или автобус се постарайте да си осигурите почивка от десетина минути на всеки два часа път. Използвайте я за интензивна разходка.

3 – Обливайте колкото може по-често краката със студена вода, започвайки от пръстите нагоре. Чудесен вариант е и ходенето в морска вода.

4 – Избягвайте всякакви топли процедури, включително обезкосмяването с гореща кола маска.


5 – Използвайте лятото за спорт (извън най-горещото време на деня). Най-подходящи при разширени вени са плуването, карането на колело и ходенето. Не са подходящи натоварващите спортове като например тенис.

6 – Когато сте на плажа, внимавайте да не прегрявате краката.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74