• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

С деца на море

От раздел Фитотерапия
Летни диарии
Летните диарии най-често са остри. Защото разстройство могат да причинят много фактори – бактерии, вируси, гъбички, паразити. Диетични грешки, непоносимост към фруктоза – млечна захар, засяга 10% от възрастното население. Стомашното разстройство може да е последица и от антибиотични лечения. До четиригодишна възраст стомашно-чревният тракт все още се развива.
Незрелостта му означава по-голяма уязвимост. Горещините сами по себе си причиняват смущения във функционирането му и така може да се стигне до състояние на ръба здрав-болен. С други думи, може да се яви диария без наличие на патогенни микроорганизми, които я причиняват.

Все пак през лятото високите температури благоприятстват развитието на болестотворни микроорганизми. В горещините храните бързо ферментират и се развалят. Може да се развият и такива микроорганизми, които причиняват разстройство. Най-популярни са салмонелните инфекции, но има и стафилококови. Не са редки и случаите с дизентерия.

Ако диарията е придружена от висока температура, втрисане, кръв в изпражненията, съмнение за остър корем (силни коремни болки, втвърдяване на коремната мускулатура), спешно трябва да се потърси помощта на специалист – гастроентеролог, инфекционист или хирург. Важно е да се направи микробиологично изследване, за да се установи причинителят. Ако състоянието е силно изразено и продължително, не бива да се лекувате сами. Какво може и трябва да се прави, докато се задвижи процедурата и се изчакват резултатите от микробиологичното изследване?

Чай и глад, ако сте с разстройство
Добре е да се направи 12-часова чаена пауза, по време на която не се яде нищо и се пие чай от петопръстник и стрък цикория. По една супена лъжица от двете билки се варят 5 – 10 минути в 600 мл вода. Пият се по 50 – 70 мл на 1 – 2 часа. Ако няма откъде да купите тези билки, можете да наберете цикория заедно с корените от някое чисто място (билката цъфти цяло лято и расте навсякъде).
При разхлабен корем може да се добави запарка от копър и джоджен. По 1 чаена лъжичка се запарва за 5 минути в чаша вряла вода. Прецежда се и се приема на малки порции (лъжичка по лъжичка) през 5 – 10 минути. Този чай освен при диария е много ефикасен при коремни спазми и повръщане. Ако имате тинктура Хамамелис за разширени вени, можете да я включите като много добро средство с бактерициден ефект, особено подходящо при детски диарии.

Другото бързо решение е хомеопатията – след всяко изхождане се вземат по 5 гранули Arsenicum album 9 CH (според килограмите на детето).
След като сме направили чаена пауза, може да се хапнат банани. Но ако тези мерки не са достатъчно ефективни, е добре да се добави и супата на Моро.

Супата на Моро
Проф. Моро успява да разработи диета, която по-късно взема неговото име (през 1908 година). С този режим на хранене той успява рязко да намали смъртността от чревни разстройства при кърмачета в клиниката, в която работи.

Тя се приготвя, като половин килограм моркови се измиват и обелват. По-добре е да се извади сърцевината. Варят се на тих огън, минимум един час в 1 литър вода. Ако е необходимо се долива вода. След сваляне от огъня се пасира и разбърква с 3 грама сол (половин чаена лъжичка, по възможност да се ползва морска сол). Разпределя се на равни порции за целия ден. След овладяване на диарията (и при по-леки форми, позволяващи прием на храна), захранването включва задушени картофи, варен ориз, леблебия, банани, лечебна хумана (подходяща и в острата фаза), пектин, печени ябълки.

Прегряване и слънчеви изгаряния

Всички деца са с нежна и чувствителна кожа, по-уязвима от всякакви дразнители. С особен акцент върху ултравиолетовото облъчване. То се трупа за цял живот като в банкова сметка. Към училищна възраст горе долу всяко пето европейско дете страда от алергия. Едва към пубертета кожата създава по-добра защита – активира се продукцията на мастните жлези. С напредване на възрастта проблемът се явява отново – след 30-те години мастната продукция започва да намалява. Необходима е допълнителна порция влага и мазнини отвън.
Дозирането на лятното слънце при децата е по-важно, отколкото при възрастните. Често обаче могат да се видят майки, които усърдно излагат на обедното слънце съвсем малки деца, при това без шапки на главите. Видимите последици от това престараване могат и да не бъдат твърде сериозни, но то е защото младият организъм е по-издрьжлив. Кожата обаче помни, изгарянията в ранна възраст са сериозна предпоставка за рак след 40-те години. Освен от вредните ултравиолетови лъчи по обяд тялото страда и от прегряване. Лицето на детето се зачервява, от носа нерядко потича кръв. За да се спаси от прегряване, тялото се поти. Кожната повърхност при децата е по-голяма. отколкото при възрастните (съотнесено към теглото им), те губят повече течности, а с тях – минерални вещества. т.е., организмът не само се обезводнява, но и се понижава киселинността на стомаха. В резултат започват летните разстройства. Децата стават по-податливи и на гнойни инфекции. Това са обичайните последици от прекаляването със слънцето.
Озонът също е заплаха за децата. В горещи летни дни около обяд концентрацията му във въздуха опасно се увеличава. Особено наситени с озон са откритите тревни площи при температура над 28 °C, концентрацията му е по-висока в приземния слой – до около 1,5 м от земята. Това значи, че е най-малкото неразумно да се извеждат децата на разходка в обедните часове в открити паркове и градинки. Резултатите могат да бъдат – парене и зачервяване на очите, кихане, кашляне, като може да се стигне и до задух. Това са най-честите симптоми на озоновата алергия.

Хомеопатия:

Belladonna - Беладоната помага при висока температура и всевъзможни възпаления – слънчеви изгаряния, ангина, отит. Използва се при гърч от претопляне. Пият се по 5 гранули през 10 минути, докато състоянието се оправи.

Apis mellifica - Препоръчва се при слънчев удар, ако състоянието се подобрява от студени компреси и студени обливания. Пият се по 5 гранули през 10 минути се пият по 5 гранули. Може да се ползва потенция – 15 или 30 СН.

Lachesis mutus 15 CH - Това е хомеопатично средство No 1 за хора, които не понасят високи температури и слънце. Обикновено е достатъчно по една доза дневно, например се пият по 5 гранули всяка сутрин, когато денят ще е горещ.

Ужилвания и ухапвания от насекоми
Свикнали сме да се пазим от пчели, оси и стършели, но списъкът на жилещите и хапещи насекоми е твърде голям за да разпознаем всеки потенциален враг. Само осите са около 5000 различни вида. Не бива да забравяме и медузите, както и паяци, и различни насекоми, които предизвикват алергична реакция само с допира до кожата ни – най-често незабелязано. Обикновено, когато ни ужили насекомо, на мястото се получава блед оток, съпроводен със сърбеж. Други, които са по-чувствителни към отровата, целите се изриват. Рекламираните спрейове не осигуряват пълна защита, а в същото време не са безвредни за организма.

Алергична реакция на ужилване: Освен уртикария се явява и задух, а състоянието налага спешна помощ, защото застрашава живота.
Степента и тежестта на реакцията спрямо различните алергени определя настъпването на усложненията – уртикария, оток, артериална хипотония, спазъм на стомашно-чревния тракт, на матката и различни форми на шок.
В някои случаи са възможни забавени алергии. При тях симптомите се проявяват часове след контакта с алергена. Затова трябва да сме с повишено внимание и на следващия ден след ужилване от оса, стършел, пчела и парливка. Другата опасност е човек, който не е бил алергичен, след 4 – 5 ужилвания да развие свръхчувствителност.

А тези, които вече са преживели тежка алергична реакция, винаги трябва да имат под ръка набор за спешна помощ:
– адреналин, ампули с кортикостероиди, спринцовки, памук, спирт.

Към набора винаги е от полза и хомеопатичното лекарство Аpis. Това е настойка от пчела. Докато се изчаква лекарска помощ (ако е необходима), през 5 – 10 минути се приемат по 3 зрънца от препарата Apis 9 CH. Обикновено 2 – 3 приема са достатъчни, но хомеопатичното лекарство може да се пие и 5 – 10 пъти, ако това е необходимо. Доброто на това лечение е, че на практика не вреди. Дозите за бебета, деца и възрастни са едни и същи.
При ухапано от комар – Ledum palustre 5 CH. От него се приемат по 5 гранули 4 до 6 пъти на ден. А за предпазване от ухапване помага Ledum palustre 9 CH.

От него еднократно се пият 10 гранули, особено ако ни предстои уикенд или риболов.

Ухапаното от комар не бива да се разчесва. Натриване с добре размачкан зелен лист от бъз – независимо дали е тревист или дървесен, е достатъчно да спре сърбежа и възпалението след ухапване от комар. Бъзовите листа имат същото действие при ужилвания от пчели и оси. Натриването с бъзови листа веднага след ужилването може да спре реакцията, дори при силно алергични към оси и пчели, когато не е възможно да се окаже лекарска помощ.

Пчелите и осите жилят, ако бъдат предизвиквани. Най-често те се разяряват, ако активно махаме с ръце или тичаме. Добре е сладките сокове да се пият със сламка. Не бива да държим и сочни плодове и месо на открито.
Другият „магнит” за жилещите са труповете на роднините им. Размазаното насекомо ще ги привлече.

Обриви, алергични реакции:
При алергични обриви – Hоmeoplasmine за мазане, може да се маже и в носа при алергична хрема.

При раздразнена кожа:

– Почистете кожата с тампон, напоен с бадемово масло.
– Може да ползвате за обтриване и розова вода.
– Ако кожата е твърде раздразнена, направете компрес с отвара от слез или запарка от лайка. Полезни са също така компреси с черен чай, но той не бива да съдържа допълнителни ароматизатори.
– При остри възпаления помага компреси с извара (прясна, несолена, пълномаслена извара). Колкото по-дълго се държи лапата, толкова по-добре.

Обриви от налазено, ужилено от медуза – компрес с намачкани пресни листа от бъз или бъзак. За пиене – чай „Силна кръв” – като вода.

Обриви след прекаляване или съмнителни: яйца, млечни, месо, риба – Pyrogenium 5 CH – сутрин, обед, вечер по 5 гранули.

Алергия на очите (зачервявания от слънце, от морска вода и др.)

Настойката от пресен невен – 20 капки от нея в 100 мл преварена вода. Очите да се промиват 3 – 4 пъти дневно.
Настойка от лайка – 1 ч. лъжичка цвят от лайка се заливат с 1 кафена чашка вряла вода. Оставя се 20 минути да се задуши, прецежда се и се обтрива всяко око с отделен тампон като се почва от външния към вътрешния ъгъл на окото.
Сребърна вода – 3 – 4 – 5 пъти на ден се капе по 1 капка във всяко око.
Euphrasia 5 (9)CH – 2 х 5 гранули при раздразнени очи и конюнктивити.
Poumon histamine 15 CH – 5 гранули вечер. Подходящ при всякакви алергични реакции.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74