• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Боровинки

От раздел Хербариум
Боровинки — Vaccinium myrtilus (Fol. Myrtilli) — брашница, черника, брусница.

Листата от боровинка имат затягащо, противовъзпалително и бактерицидно действие. Използват се при някои форми на разстройство, за дезинфекция на пикочните пътища, подобно на листата от мечо грозде. Препоръчват се и при диабет, тъй като притежават свойства подобни на инсулина. Екстрактът подобрява зрението, затова е полезен за хора, чиято работа е свързана със значително напрежение на зрението — шофьори и пилоти.

Червената и синя боровинка, макар и от един род, нямат едни и същи лечебни свойства. Червената често се използва при авитаминоза и гастрит. Настойката и отварата от нейните листа притежават антисептични свойства. Затова помагат при проблемите с уринирането. Плодовете на червената боровинка се използват при болен стомах, подагра, възпалено гърло и т.н.

Синята боровинка пък заема първо място сред всички други плодове по съдържание на манган, а по количеството на вит. А, тя е два пъти по-богата от млякото. От плодовете може да се приготви кисел или настойка. Те се препоръчват против диария, особено при децата. Синята боровинка помага при камъни в бъбреците, ревматизъм, кожни и други заболявания. Наричат боровинките още "тайната на младостта", защото половин купичка на ден подобрява координацията и кратковременната памет, според проучване, публикувано в авторитетното сп. Journal of Neuroscience. Като повечето тъмно оцветени плодове и зеленчуци, боровинките съдържат антиоксиданти, които пазят от така наречения "оксидативен стрес" — една от многото прояви на преждевременното остаряване.


Начин на употреба:
1 супена лъж. листа от боровинка се варят 10 мин. в 1/2 л вода. накрая се добавя около 1/2 чаена л. сода бикарбонат. Пие се на 3 — 4 порции 30 — 40 мин преди хранене.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74