• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Бъз

От раздел Хербариум
Бъз — Sambucus nigra — мимер, замбак, свирчовина

Цветовете от бъз имат изпотяващо и температуро-понижаващо действие при простудни заболявания. Отводняващият и кръвоочистващ ефект на билката се използва при лечение на подагра и артрит. Използва се и за гаргара.

Бъзът е доста популярна у нас билка. За жалост обаче повече се използват цветовете му, тъй като не се познават многообразните лечебни свойства и на листата му, и на плодовете му. Известният немски лечител пастор Кнайп е съветвал пред всяка къща да се засажда бъзово дърво. А според Петър Димков това е най-силната билка у нас. Известно е, че с плодовете на бъза се хранят прелетните птици преди тежкия път на юг. Ухапаната от змия невестулка също се възстановява с плодовете на бъза. Ето какво пише Амасиаци за бъза: „Ако листата му се сварят и изядат или се изпие отварата, то ще се разтвори черната жлъчка. Ако коренът му се изпие с вино, ще помогне при вода в корема и при ухапване от диво животно. Ако се свари и жените се натопят тази отвара, ще се размекне туморът на матката. Ако се намаже с него косата, ще я направи черна. А ако зелените му листа се смесят с ечемичено брашно и се направи компрес на горещ тумор (гнойно възпаление — б. авт.), то също ще помогне. Помага и ако се смеси с козя мас и се намажат подагрозните възли. Ако се изпие сокът му, помага при счупвания, натъртвания и при ухапване от бясно куче."

Няма данни доколко са верни твърденията за действието на билката при ухапване, но при ужилване от насекоми, най-вече оси и пчели, действието на бъзовите листа е направо рекламно. Достатъчно е само да се натрие ужиленото място с размачкано листо и за няколко минути всички оплаквания отзвучават. Използва се и тревистият, и дървесният бъз. Чаят от бъзови листа има освен това чудесен ефект при пневмонии. А цветовете му са с изразени температуропонижаващи и противовирусни свойства (по-добри от тези на антибиотиците в редица случаи). Сиропът или мармаладът от плодовете на бъза (за предпочитане на дървесния, тъй като ароматът му е по-приятен) е великолепно витаминозно средство през зимата. Плодовете се берат само добре узрели. Лечебно въздействие имат всички части на растението. Плодовете са богати на антоцианови съединения, които неутрализират свободните радикали. Освен това съдържат много пектин и целулоза. Това помага за извличане на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Ако те се обработват и съхраняват правилно, витамините в тях се запазват. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които по принцип не достигат в храната през зимата.

Някои твърдят, че бъзовите плодове са токсични. В известна степен това важи за недоузрелите, затова е добре да се берат само добре узрели или дори презрели. Билката може да се използва във всички възрасти. Тя е едно от най-добрите средства срещу анемии (плодовете). Може да се прилага за профилактика и в разгара на простудно заболяване, за да предизвика изпотяване (цветовете).
Начин на употреба: При простуди за предизвикване на изпотяване 2 суп. лъж. цвят се запарват 10 мин. в 1/2 л вода. Добре е чаят да се пие топъл на гладно или (30 мин.) преди хранене.

При пневмонии и алергии — чай от листа — 3—4 супени лъжици ситно нарязани пресни листа (сушени листа в билковите аптеки няма да намерите, тъй като няма стандарт за тях) се заливат с 300—400 грама вряща вода, запарва се половин час. Пие се като вода. При кожни алергии се обтриват засегнатите участъци.
При анемии и авитаминоза — една чаена лъжичка бъзови плодове се накисва от вечерта с 1 чаша вода, сутринта се загрява, прецежда и се изпива на гладно.
Ако се използват пресни плодове, съотношението е 1 кг плодове, 1 л вода, 1 кг захар. След това течността се прецежда и може да се използва за подслаждане на чай. Студеният начин на извличане съхранява ензимите и не води до денатурация на солите, които са във водоразтворим вид.


Домашен сироп:

Гроски плод - бъз, бъзак (тревист бъз), Захар

Начин на приготвяне:
Плодовете и захарта се смесват 1:1;
В чист буркан се нареждат слой плодове, слой захар;
Щом захарта се овлажни добре, се разбъркват;
След седмица се прецежда в чисти бутилки.
Може да се подслаждат билковите чайове или да се разреждат с минерална вода.
Може да си приготвите и бъзово вино: 300 г сушени бъзови плодове или 1 кг пресни се смесват с 1 кг захар и 3 л вода. Сместа се държи на стайна температура и след 15—20 дни се прецежда и се налива в дамаджани. Пие се по 50—100 г на обед или вечер.

А ето и една наша народна рецепта, с която може да се допълни препоръката на Амасиаци за външно приложение на бъза.

Кората на младите бъзови филизи се пържи в зехтин или олио, прецежда се, добавя се пчелен восък и се бърка, докато восъкът се разтвори и мехлемът се сгъсти.
Средството има много добро действие при изгаряния.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74