• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
• Все още няма доставен мравчен женшен. Ще бъде обявено тук при ново зареждане!
Виж разделите

Цикория

От раздел Хербариум
Цикория — Cichorium intybus - синя жлъчка

Билката повишава апетита и улеснява храносмилането. Действа успокоително на нервната система и усилва сърдечната дейност. В българската народна медицина се използва при жлъчночернодробни заболявания, стомашни киселини и язва на стомаха, гастрит.

Цикорията е чудесен тоник за сърцето и балсам за стомаха. Освен всичко това тя е и кръвоочистител — ще ви поддържа в добра форма независимо от прекаляването с мазнини и алкохол. Вечер преди лягане цикорията успокоява и осигурява добър сън. При простуда билката се комбинира добре с всички други средства. Особено подходяща е за деца, при които простудата често е съпроводена със стомашни смущения. Те могат да я пият и вместо вода — по 1 чаена лъжичка се запарва в 500 мл вода. Дозата може да се повтори. Всички части на растението имат сходен лечебен ефект. Но ако искаме да ги разграничим — цветовете са по-добри при неврастения, корените подобряват храносмилането и помагат на жлъчката. Ако не ви се обикаля по билковите аптеки, можете да си помогнете и с готово кафе от цикория — до днес не е открит по-добър заместител на истинското кафе от него. Но диворастящата цикория (от билковата аптека) има по-силни лечебни свойства.

Ако трябва да обобщим - чаят от цикория помага при гастрити, ентерити, колити, подобрява работата на черния дроб и жлъчката, има диуретичен ефект и е особено подходящ при отоци от сърдечен произход. Цикорията има общоукрепващо и меко успокоително действие.



Начин на употреба:
2 суп. лъж. стръкове ли 1 суп. лъж. корени се варят 10 мин в 1/2 л вода. Пие се по 1 винена чаша 3 — 4 пъти дневно 30 мин преди хранене.
От цветовете и стръковете се приготвят запарки — по 1 — 2 чаени лъжички на чаша вода. Корените се варят няколко минути — 1 чаена лъжичка в чаша вода.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74