• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Индрише

От раздел Хербариум
Индрише — Pelargonium

Билката помага при хипертония, кашлица и подкрепя сърцето. Индришето и мушкато, босилек пречистват въздуха в съвременното жилище от изпаренията на лепила, разтворители и други вредни вещества.

Лекува и с миризмата: Важно е да дишаме бавно и с пълни гърди. Над саксията поемаме бавно и дълбоко дъх, задържаме го колкото е възможно и издишаме бавно. Накрая се изкашляме, за да освободим докрай останалия в дробовете въздух.
За добиване на етерично масло се употребяват още 2 вида индрише — главесто и миризливо.

В надземната част се съдържа до 0,25% етерично масло, полифенолни вещества и други.

Етеричното масло се добива чрез дестилация с водна пара. То съдържа вещества, близки до тези на етеричното масло на казанлъшката роза, затова има подобен аромат. Продава се под името "тереше" и представлява бледозеленикава течност. С него често се фалшифицира розовото масло.



Начин на употреба:


Чай: 2 — 3 ореха, счукани и варени с черупките, примерно в 400 г вода. Сваля се от котлона, добавят се 1 чаена лъж. босилек и 1 чаена лъж. индрише. Още 10 минути запарка. Подслажда се с небет шекер;

За подкрепа на сърцето: В един килограм мед се добавят 5 — 6 добре измити лимони смлени с корите без семките, 15 ситно нарязани листа от индрише, 20 — 25 бадемови или кайсиеви, ситно смлени ядки. Преди всяко хранене се вземат по 1 — 2 супени лъжици;

Отвара от листа при хипертония: Две супени лъжици корени от здравец или 15 листа от индрише се варят в 1 л вода, докато течността изври наполовина. Пие се през 30 минути по 50 — 60 мл. При системно лечение същият чай се пие на 2—3 порции през деня.

Използват се листата и връхните части със стъбло и цветовете главно на полухрастчето индрише сем. Здравцови. То не се среща диворастящо, защото е хибрид. Култивира се в Русия, Северна Африка, Южна Европа, Южна Америка, както и у нас, но главно в саксии.

При диабет се препоръчва 30 минути преди ядене консумирането на 2 — 3 пресни листа или изсушени — в тройно количество.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74