• Уважаеми клиенти, поради намален състав в делнични дни ще работим от 12 до 19 часа. В събота ще работим с обичайния график от 9:30 до 14:30. Ще бъде поставено известие при възобновяване на обичайния график!
Виж разделите

Кантарион жълт

От раздел Хербариум
Кантарион жълт — Hypericum perforatum — звъника,порезник, зверобой (сандало = маслен извлек)

Интересът към жълтия кантарион нараства с научно установеното му антидепресивно действие. Освен това е класическо средство за лечение на гастрити, язви, рани.


Най-подходящата билка срещу депресия е жълтият кантарион. Може да се взема по всяко време. Няма специални препоръки преди или след храна. Жълтият кантарион може да се намери и под формата на хранителни добавки в аптеки и дрогерии. Важно е да се приема системно поне месец, месец и половина, за да има ефект.

Кантарионът активизира метаболизма на ниво черен дроб. Вероятно на това се дължи помощта му в балансирането на хормоните.

За външно приложение се използва масло от билката. То има най-изявен ефект при натъртване, ревматизъм, схващания.

В народната медицина жълтият кантарион е една от най-често използваните билки, наред с лайката. Използва се при стомашни заболявания (язва на стомаха и дванадесетопръстника с повишена киселинност), като заздравяващо средство при разязвявания на лигавиците и кожата и т.н.Начин на употреба:
2 супени лъжици се запарват 15 минути в 1/2 л вода. Пие се 3 — 4 пъти дневно 30 мин преди хранене.
Масло: 20г пресен цвят се залива с 200г ленено масло (може да се замени с олио или зехтин), в което престоява 14 дни.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки