• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Комунига

От раздел Хербариум
Комунига — Melilotus off. — едър звездел, еневка

Главното действие на комунигата е успокоително. Използва се още като обезболяващо средство. В народната медицина се използва като отхрачващо и противовъзпалително средство при заболявания на дихателните пътища.

Сокът от комунига изчиства лунички по лицето. Ако билката се свари с бобово брашно и розово масло и се наложат гърдите на кърмачките, разнася втвърдяванията (при мастит, задръжка на мляко). Жълтата или лечебната комунига (Melilotus officinalis) вирее като бурен из цялата страна. Цъфти през цялото лято, а сладкият й аромат привлича пчелите, защото е медоносно растение. При сушене приятната й миризма се усилва, тъй като се отделя по-интензивно кумарин, на който се дължи характерното ухание на сено. Ако се свари и се смеси със сухи цветове от роза и като компрес се наложи върху окото при ечемик и други възпаления, успокоява болката. Ако се изцеди сокът на прясното растение и окото се намаже, също ще успокои болката. В нашата народна медицина топли лапи от комунига се използват за налагане на циреи, гнойни рани, при отоци от подагра, за разнасяне на подкожни кръвоизливи. Парните бани с комунига се прилагат при възпаление на средното ухо и при течение от ушите. Компресите от нея имат добро действие и при ревматични ставни подувания. За компреси и промивки се препоръчва запарка от 2 супени лъжици сушена билка в половин литър вода. Използва се, след като изстине. Ако се пие на отвара, помага при мигрена, високо кръвно налягане, климактерични оплаквания и чревни болки. Освен това растението мощно успокоява нервите и има сънотворен ефект. Не случайно сънят в полето или върху прясното сено е особено хубав.



Начин на употреба:
Две чаени лъжички от билката се запарват с две чаши вряла вода. Прецежда се след 2 часа и се пие на 3 — 4 порции 30 мин преди хранене.



Ароматна възглавница

В торбичка от хасе поставете 150 — 200 г комунига и я сложете на възглавницата в леглото. Комунигата е билката, която дава аромата на сеното и действа успокоително и сънотворно.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74