• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Коприва

От раздел Хербариум
Коприва — Urtica dioica

Листата се използват при артрит, анемии, като кръвоспиращо средство след тежко боледуване, като леко отводняващо средство, при подагра. Корените — при акне, пясъци в бъбреците, за усилване на сърдечния мускул.

Копривата е богат източник на полезни за здравето вещества. Тя съдържа големи количества витамин К — повишава съсирваемостта на кръвта и има противовъзпалителен ефект. Билката е много добро средство за тъмните кръгове под очите. Богата е и на калций под формата на калциев карбонат и той не е опасен за бъбреците като калциевите оксалати дори в големи дози. По съдържание на протеини копривата не отстъпва на бобовите растения. Фибрите в нея помагат за ефективното извличане на токсини от тялото. Като всички тъмнозелени растения е богата на бета каротин — важен фактор за добро зрение. Голямото количество аминокиселини, микроелементи и витамини оказват общоукрепващо и лечебно действие, така необходими след трудния за организма зимен период копривата е храна лекарство, което помага при много болести.



Начин на употреба: Листа — 2 супени лъжици се запарват в 1/2 л вряла вода, прецеждат след 2 часа. Пие се 3 пъти по 1 чаша (120 г) 30 минути преди хранене. Коренища — 1 суп. лъж. се вари 10 мин в 1/2 л вода. Пие се по същия начин.

При радикулит и мускулни болки: Пресните листа се мелят с пасатор или машинка за мелене на месо и се смесват с краве масло и стрит на каша хрян. Пропорциите не са строго определени – направете ги по ваш избор. Кашата се използва като мазило.

При мъжки проблеми:
Ако имате I и II степен увеличение на простатата, от помощ ще бъде чаят от корени и листа на коприва. Две чаени лъжички с връх нарязани листа и коренища се заливат с 200 мл вряла вода. Билката се кипва 5 минути и чаят се прецежда. Половината се изпива сутрин, другата половина — вечер, в продължение на 4—6 седмици.Семенцата й действат като афродизиак. Чаена лъжичка семе от коприва се приготвя като чай — залива се с чаша вряла вода, кипва се 5 минути, после се прецежда и се разпределя на 3 порции. Пие се 30 минути преди хранене или 1 час след хранене. При диабет — семе от коприва. Една супена лъжица от него се смесва с 300 г кисело мляко. Разбърква се и се оставя да кисне една 1 нощ. След това на другия ден се разделя на 3 и се изяжда.

При анемия
— коприва в комбинация с пчелен мед . 200 г сушени листа се смилат ситно в електрическа кафемелачка и се смесват с 1 кг чист пчелен мед. От сместа се взема след хранене по една супена лъжица 2 — 3 пъти дневно.

При кожни възпаления и циреи
— смесена с оцет. Листата от коприва се бъркат с оцет и вода в равни части. Така получената лапа се налага върху засегнатия участък. Компресът помага на цирея да пробие по-бързо.

За подобряване работата на сърцето
— отвара от връхчета. Пет супени лъжици връхчета от коприва се заливат с половин литър вряла вода и се оставят на тих огън за 5 — 10 минути. След това се подслажда на вкус. Този чай се разпределя на 4 порции през деня.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74