• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Копър

От раздел Хербариум
Копър — Anethum graveolens — морач

Копърът има диуретично, противоглистно, газогонно, и стимулиращо храносмилането действие. Потиска рефлекса за повръщане, стимулира млечната секреция.

Подходящ е при деца с ленив стомах, безапетитие, запек с колики, задръжка на газове; подобрява апетита, премахва коликите, има отхрачващо средство при бронхити и коклюш. Използва се при хронична коронарна недостатъчност, като профилактично средство срещу пристъпи на стенокардия, както и при спазми на гладката мускулатура на органите в коремната кухина. Също така, копърът е популярно нервоуспокояващо средство, особено при кърмачета.

В българската народна медицина копърът се използва при безсъние, стомашни болки, болести на жлъчката и далака, хълцане, за повишаване количеството на млякото у кърмачките, при кашлица.

Семето от копър се използва още при главоболие, като средство, укрепващо кръвоносните съдове, при камъни в бъбреците и пикочния мехур, при болезнено уриниране и повишено кръвно налягане (настойка от стръковете).



Начин на употреба:
2 чаени лъж. смляни или счукани семена се заливат с 200 мл вряла вода. Пие се на 3 — 4 порции 30 мин преди хранене или на гладно.
Отвара от копър и джоджен при гадене, повръщане и други спазми: по 1 чаена лъжичка от билките се заливат с в чаша вряла вода. След 5 минути запарката е готова. Когато поизстине, се пие по една лъжичка през 5 минути. Тази запарка може да се използва спокойно и при бебета.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74