• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Лавандула

От раздел Хербариум
Лавандула — Lavandula spica — ливанту

Българинът използва лавандулата, за да гони молците от гардероба си, въпреки че страната ни, заедно с Унгария, се сочи за един от големите производители на лавандулово масло в света.

Билката има нервоуспокоително, болкоуспокоително и дезинфекционно действие. Прилага се при главоболие, безсъние, стомашни болки.

Ароматът успокоява, фитонцидите, които билката отделя, помагат за заспиване.
Най-ценното й свойство обаче е, че стимулира имунната система. В по-старата литература има много данни за нейната мощ като противовирусно лекарство. Името на ароматната трева звучи еднакво на повечето европейски езици — немски, испански, румънски, словенски, български, гръцки, турски. Популярно от древни времена благовонното масло е било на особена почит в Гърция, баните на Римската империя са ухаели на лавандула, а по време на Голямата чумна епидемия хората са носили муски с билката, за да се пазят от смъртоносната зараза. Французите са една от малкото нации, която използва лавандулата като подправка за месо, риба и зеленчуци. Добавят я към манджи от тиквички, домати, патладжани. Сладникавият й аромат обаче е неприемлив за останалите гастрономи по света.

В средновековната книга "Градините на здравето" (Hortas sanitatis) лавандулата е средство срещу всички страдания. Рецептата препоръчва торбичка с цветове лавандула, дафинови листа, роза, майоран, карамфил и индийско орехче да се сложи на главата. Във фитотерапията и в народната медицина лавандулата отдавна се използва за успокояване на болки и нерви. Тя има добър ефект при много страдания, като се започне от главоболие и безсъние и се стигне до ревматизъм и сърцебиене.



Начин на употреба:
1 суп. лъж. се запарва 1 час в 1/2 л вода. Разпределя се на 3 порции (30 мин) преди хранене.


При кашлица и болно гърло се капва по капка лавандулово масло върху задната част на езика.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74