• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Лайка

От раздел Хербариум
Лайка — Matricaria chamomilla

Лайката е една от най-употребяваните билки при простуди и различни възпаления. Има още добър ефект при колики, газове, спазми при гастрити и колит. Използва се и за гаргара при възпалено гърло, но за да се постигне ефект, гаргарата се прави всеки 1 — 2 часа. Също така е популярна за промивки и компреси.

Изразеното противовъзпалително действие на лайката е потвърдено от много изследвания в наши дни. В народната медицина качествата на тази билка са се използвали широко открай време. В старите рецепти се предписва лайка при колики, уртикария (компреси с инфуз), за гаргара при стоматити и гингвити, при лош дъх в устата, при гъбички в устната кухина и т.н.



Начин на употреба:
2 суп. лъж. се запарват 10 мин в 1/2 л вода. Добре е чаят да се пие топъл на 3 — 4 порции преди хранене.

Капки от лайка при хрема — подходящи за бебета и малки деца: Една супена лъжица лайка с 1 чаена лъжица мед и 100 г вода се варят, докато водата остане наполовина. Прецежда се, изстисква се през марля или тензух. От тази отвара в носа се капят по 3 — 4 капки във всяка ноздра 5-6 пъти на ден. Тези капки дават добър ефект при водниста хрема и запушен нос.



Хремата е ранен сигнал, че сме пипнали вирусно заболяване. С нея организмът се опитва да задържи инфекцията в носа и да не я „пусне” надолу към гърлото и белите дробове. Ако не се справим на този етап, идва бронхитът. Лигавицата на носа отделя слуз, която съдържа вещества, способни да се справят с вирусите. Преди да протече, носът е необичайно сух, запушен, а гърлото драска. Лигавицата е зачервена и набъбнала, често се явява и главоболие. Гласът става дрезгав, обонянието „не подходящо да го работи”Тази начална фаза обикновено трае 1 — 2 дни. В този момент е атакуваме с бадемово масло (или масло от пшеничен зародиш). То помага и при хрема на алергична основа, която обикновено се активизира при простуда. Тогава от маслото се слагат по 3 — 4 капки 5 — 6 пъти. Помагат и маслените разтвори на витамин А (ретинол). Накапват се не по-често от 1 — 2 капки на 2 часа във всяка ноздра. Много добър ефект имат капките, приготвени от лайка при бебета и малки деца. Можем да си ги приготвим сами. Една супена лъжица лайка с 1 чаена лъжица мед и 100 г вода се варят, докато водата остане наполовина. Прецежда се, изстисква се през марля или тензух. От тази отвара в носа се капят по 3—4 капки във всяка ноздра 5 - 6 пъти на ден. Тези капки дават добър ефект при водниста хрема и запушен нос. В този случай помага и хомеопатичният препарат Allium cepa 15 CH. Приема се 2 — 4 пъти дневно по 3 зрънца.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74