Виж разделите

Невен

От раздел Хербариум
Невен — Calendula off. — Крокон, кокон

Номер едно в хомеопатичната аптека за третиране на инфекции – ожулено, прорезни рани, възпаление на очите, конюктивит. Добро успокоително, противоспастично подпомагащо заздравяването на рани и ерозии действие. Използва се при леки форми на хипертония, язва и гастрит. Външно — за гаргара при възпалено гърло, промивки на рани, бяло течение и други възпаления.Начин на употреба:
2 суп. лъж. се запарват 10 мин в 1/2 л вода. Добре е чаят да се пие топъл на 3 — 4 порции 30 мин преди хранене.Настойка от невен:
набира се пресен невен от градината или се купува, нарязват се цветовете и листата, дръжки, но само свежата част, на ситно. Поставя се в буркан и около пръст над невена спирт 70%. Може да се използва на първия — втория ден. По правило за добро извличане на настойката са необходими три седмици. След три седмици прецеждаме, в една марля се изтисква, за да няма загуби. Десет капки от настойката се разреждат в 50 мл преварена или минерална вода. С тях се почистват очите на детето сутрин преди да отиде на градина и вечер. Използват се 2 отделни тампона, за дясното и за лявото око, за да не се прехвърлят бактерии от инфектираното на здравото. За да има резултат, профилактиката с извлек от невен трябва да се прави в продължение на един месец. Същият разтвор е подходящ и за гаргари. Те успокояват възпаленото гърло. Още по-добре е той да се подсили с морска сол. Една чаена лъжичка морска сол се разтваря в чаша хладка вода — 35 —37°С. Към нея се добавят 20 — 30 капки от настойката. С нея всяка сутрин профилактично се прави гаргара. При ново възпаление на гърлото — процедурата се повтаря на всеки 1 — 2 часа. С настойката от невен може да почиствате рани, охлузвания и най-различни възпаления, травми, ако детето падне и се нарани. Предимството е, че разтворът не щипе, но има силен бактерициден ефект.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки