• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Офика

От раздел Хербариум
Офика — Sorbus aucuparia — калина, тутунига, самодивско дърво

Офиката има противоревматично, кръвоспиращо затягащо, отводняващо, имуноукрепващо действие. Прилага се при труднолечими форми на разстройство, при възпаление на гърлото и устната кухина, артрит и белодоробни възпаления, за понижаване на холестерола, при чернодробна стеатоза.

Тази билка е два пъти по-богата на каротин от морковите, съдържа пектин и рутин. Полезна е за стомаха, белите дробове и сърцето. Особено е полезна за хипертониците, защото нормализира кръвното.

Името й произхожда от старото название на туберкулозата — охтика и е полезна при всички случаи на хроничен бронхит, емфизем, астма и т. н. Използва се още като допълващо средство при лечение на туберкулоза като отслабва неблагоприятните странични ефекти на противотуберкулозните лекарства. Препоръчват я при язва на стомаха и дванадесетопръстника, за понижаване на холестерола при жлъчно-чернодробни заболявания.

Веществото рутин е с важно съдоукрепващо действие и помага при кървящи венци, хемороиди, разширени вени, чести кръвоизливи от носа. Може да се ползва и при обилни кръвоизливи по време на цикъл. Подобно на бъзовите плодове, офиката е богата на пектин и регулира перисталтиката на червата, което е важно при колит и запек.

От плодовете й се приготвят витаминни концентрати, но може и да се използват пресни. Приготвя се и запарка. По-добре е плодовете да се счукат в хаван или да се смелят в електрическа кафемелачка. По технологията, по която се приготвя сироп или вино от бъз, се приготвя вино и сироп от офика. Те имат великолепен антиспастичен ефект, ценен при астма.

Сведения за лечебното приложение на калината се намират и в най-старите билкарски справочници. Плодовете ѝ тонизират организма, подобряват работата на сърцето. Притежават също успокояващо действие при неврози, спазми на кръвоносните съдове, полезни са при хипертония. Народната медицина ги препоръчва още при простуда, пресилване и при стомашни разстройства. Калиновият чай се употребява при разклатени зъби, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колити. Външно във вид на 10 — 20% разтвор сокът на плодовете се използва при язви и гнойни пъпки по кожата. Ефикасен е при младежки пъпки.



Начин на употреба:
1 супена лъж.счукани сушени плодове се варят в 1/2 л вода 5 минути. Отварата се разпределя на 3 — 4 порции и се пие преди ядене.


Калиновите плодове са храна като всяка друга и няма специални дозировки при използването им. Най-добро лечебно действие имат суровите плодове. За да се премахне трьпчивият им вкус, могат да се замразят в камерата на хладилника или да се берат след падането на сланите. Когато се използват за чай, не е нужно да се варят, а само се запарват. Изсушените плодове предварително се смачкват с чукче. И накрая, когато берете калина, оставяйте плодовете по горните клонки за храна на птиците през зимата.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74