• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Овчарска торбичка

От раздел Хербариум
Овчарска торбичка — Capsella bursa pastoris — бабини гниди, плешчица, изтравниче

Овчарската торбичка има добро кръвоочистващо действие — помага при алергии, кожни проблеми, артрит. Последни проучвания доказват, че тя подсилва сърцето, особено на възрастни хора, без значение дали артериалното им налягане е високо или ниско. Овчарската торбичка има и добро кръвоспиращо действие. Прилага се при маточни кръвотечения, стомашни и чревни кръвоизливи, кръвотечение от носа, хемороиди и др.
В народната медицина билката се използва при проблеми с менструацията, препоръчва се в курсовете за пролетно прочистване. Овчарска торбичка се използва и при жлъчни и чернодробни проблеми.



Начин на употреба:
2 суп. лъж. се заливат с 1/2 л вряла вода и киснат 2 часа. Пие се 3 пъти по 1 винена чаша на гладно.



Билкова смес за укрепване на сърцето:


Тя се прави от 10 г стрък овчарска торбичка, 10 г цвят и листа глог, 5,0 г корени валериана и 5,0 г листа маточина. Билките се смесват добре и 2 чаени лъжички от сместа се заливат с 250 мл хладка вода. Настойката се оставя да престои 10 часа. Пие се на малки глътки, като преди употреба чаят се подгрява.

Чай при обилна менструация:


Смесват се равни части например по 50 г овчарска торбичка, полски хвощ и водно пипериче. Две супени лъжици се варят 5 минути в 500 — 600 мл вода. Чаят се оставя да престои още 10 — 15 минути и се прецежда. Пие се на 3 — 4 порции през деня. Добре е пиенето на чая да започва ден — два преди очакваната менструация и да се пие през целия и период.

Пролетна салата:


Овчарската торбичка може да се използва за салата, след като сме я измили старателно. По същия начин се приготвя и салата от пресни връхчета коприва. Ако копривата е почнала да жули, може леко да се задуши или запари и след това да се нареже. И двете растения се комбинират и правят по-здравословна традиционната салата от маруля.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74