• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Репей

От раздел Хербариум
Репей — Arctium lappa — лопуш, бутрак, чичек

Съдържа ситостерин, което го утвърждава като ефективно средство за лечение на аденома на простатната жлеза. Ускорява зараставнаето на стомашни и дуоденални язви. Външно при навяхване, подагра, хемороиди. Репейното масло стимулира растежа на косата.

Според сигнатурното учение, разпространено през средновековието, репеят лекува шипове.

Съвременната медицина доказва, че репеят наистина регулира калциево-фосфорната обмяна. Това е и една от малкото билки, стимулиращи клетъчното деление и подходящи за възстановяването на тъкани — за счупени кости, за бърз растеж на косата, при язви, изгаряния, дистрофии. Използват се корените във вид на отвари, настойки, мехлеми, репейно масло (което всъщност е накиснат в зехтин корен от репей), особено подходящо за усилване растежа на косата.



Начин на употреба:
1 суп. лъж. ситно нарязан корен се вари 10 мин в 1/2 л вода. Изпива се на 3 — 4 порции 30 мин преди храна.

За външно приложение освен корените в състава на различни мазила се използват и листата. От тях се прави компрес при възпаления на ставите, ревматизъм, при висока температура (тогава се налага цялото тяло на болния).

Най-лесното лечение, което може да се проведе с листата са слънчевите бани. Слагате листо от репей иа болното място (артритно коляно, болен стомах и т. н.) и го излагате на слънце. Ефектът се усеща само след няколко бани.

При ревматични оплаквания може да се пие чай от корени репей и коприва.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74