• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Розмарин

От раздел Хербариум
Розмарин — Fol.Rosmarini

Според латинското име — морска роса. Традиционно розмаринът се използва от билкари и фитотерапаевти за поддържане на паметта свежа и за подобряването й.

Билката има противоспастично, подобряващо храносмилането,отводняващо, потогонно действие. Външно — загряващо и болкоуспокоително действие при ставни заболявания.
Розмаринът тонизира кръвоносната и особено нервната система. Има добро действие при колики в горната част на корема, ревматизъм, подагра, при слабост вследствие на продължително боледуване и при ниско кръвно.

Тъй като розмаринът е средиземноморско растение, той е известен още от древността. Описанията му са били пренесени в средновековните фитотерапии, което допълнително е популяризирало лекарствените му свойства. Освен всички качества, които народната медицина му приписва, розмариновото вино се е считало за надежден афродизиак.



Начин на употреба:
1 суп. лъж. от билката се залива с 1/2 л вряла вода и кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша (120г) 30 минути преди хранене.


Чай: Една супена лъжица нарязани стръкове се заливат с 400 грама вряла вода. Киснат се 2 часа. Пие се по 120 грама 3 пъти дневно преди ядене. Може да се прибавя в други чайове. Ето една добра за здравето и приятна на вкус комбинация: липов и бъзов цвят, мащерка — по 1/2 супена лъжица, розмарин — 1 чаена л. Билките се запарват в половин литър вряла вода 10 мин. Чаят се прецежда и е добре да се подслажда с мед и да се добавя лимонов сок. Добре е за подсилване на ефекта към всяка чаша чай да се добавя смляно индийско орехче. Слага се малко, на върха на ножа.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74