• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Синап

От раздел Хербариум
Синап — Sinapis nigra — хардал, горчица

Синапът има ревулзивно (дразнещо) действие. Прилага се при ревматизъм, лумбаго, ишиас, възпаления на белите дробове и горните дихателни пътища. Синапеното семе се използва като дразнещо средство във всички случаи когато трябва да се предизвика местна хиперемия (прилив на кръв към кожата).

В нашата народна медицина се използва и белият синап от същото семейство. Не се използва външно. Приет в малки дози вътрешно действа слабително. Използва се при приготвянето на горчица заради по-слабия си вкус.
Br>

Начин на употреба:
Лапи. Пшенично брашно и смлян синап се смесват в отношение 1:5 до 1:10. Приготвя се тесто и се налага върху възпаленото място, следи се за зачервяване на кожата.
При прекалено задържане на синапените лапи могат да станат изгаряния на кожата!

Вътрешно:
1 чаена лъж. смлян синап се смесва със 100 г пчелен мед. 3 пъти дневно по 1 чаена лъж. след хранене.



Синапена лапа:
Действа много добре при бронхит с изразен спазъм. Синапената лапа обаче трябва да се приготви в точната пропорция и да се приложи правилно. За да има лечебен ефект, кожата трябва да се зачерви, но не и да изгори. За целта се приготвя гъсто тесто от 1 част смлян синап, 5 — 10 части брашно и малко вода. То се разстила с дебелина 1 сантиметър и се завива в марля или тензух. Поставя се върху горната част на гърдите. Държи се до зачервяване на кожата - средно около 30 мин. На всеки 5 — 10 минути се проверява степента на зачервяване.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74