• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Слез

От раздел Хербариум
Слез — Malva silvestris

Слезът е една от най-прилаганите билки при кашлица. Има добро противовъзпалително и омегчително действие, втечнява секретите. Използва се още при гастрити и язви, в комбинация с други билки и при запек. Външно — за гаргара при ангини и фарингити, при стоматити, за лечение на рани. Ефектът на цветовете и листата е сходен, но при кашлица се предпочитат цветовете.

По-вьзрастните сигурно помнят как като деца са хапвали от бледолилавите цветчета на тази билка. Тогава старите хора казваха: "Шепа слез е като благ мехлем за стомаха." Слузните вещества в него успокояват възпаленото гърло и белите дробове, покриват с нежен слой раздразнената лигавица на стомаха, премахват спазмите. Освен това слезьт има противовьзпалително действие — помага не само на гърлото, но и на бъбреците и пикочния мехур. Според някои автори е подходяща билка дори при рак. От дълбока древност насам всички лечебници споменават за слеза. Диоскорид го препоръчва за възстановяването на всички вътрешни органи. Салернският кодекс на здравето — като меко очистително и подходящо средство за родилки. Значи и преди шест века са знаели за противоспастичното му действие.



Начин на употреба:
2 суп. лъж. от билката се заливат с 1/2 л вряла вода, кисне 1/2 час и се пие по 1 винена чаша (120г) 30 минути преди хранене.
Ако кашляте, трудно преглъщате и стомахът ви протестира срещу всяка хапка храна, влезте в някоя билкова аптека и си купете слез. Но да се върнем към простудата:
Кипнете една супена лъжица цвят и листа от слез в 500 мл вода. След това го оставете да кисне 30 мин и прецедете отварата. Това е лечебната доза за един ден. Изпийте я на 2 — 3 пъти преди ядене. Ще ви помогне при кашлица и възпалено гърло, при раздразнен стомах и цистит, ще подейства и като меко очистително. Можете да давате билката и на деца, няма никакви противопоказания. Добре е да правите и гаргара с нея. Ако кожата ви изпръхва от студа, използвайте я като лосион.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74