• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Виж разделите

Сминдух

От раздел Хербариум
Сминдух — Trigonella foenum graecum - гръцко сено

Сминдухът има апетитовъзбуждащо, анаболно, успокоително действие. Прилага се за възстановяване след тежко боледуване, безапетитие, измършавяване.

Някога египетските жреци имали едно тайно средство срещу всички видове треска. После древните гърци успели да се сдобият с това средство лековита билка, която станала известна като "гръцко сено”. Сега във всяка кухня между подправките може да се намери и "гръцко сено", или иначе казано сминдух.

Използването му като добавка към ястията обаче разкрива само нищожна част от лечебните му свойства. А в народната медицина — и нашата, и източната, сминдухът се прилага при такива сериозни състояния като кръвохрак, подагра, болна жлъчка. Освен това може да лекува разстройство, регулира обменните процеси, спиракръвоизливи от вътрешни органи, има антисептично действие. След като се справя с такива сериозни заболявания, за сминдуха не е никакъв проблем едно банално състояние като например високата температура, придружена с кашлица.Начин на употреба:
1 суп. лъж. счукани на прах семена се запарват с 1/2 л вряла вода. След изстиване запарката се прецежда и се пие 3 — 4 пъти по 1 винена чаша 30 мин преди хранене.

При простуда:
Сипете една чаена лъжичка сминдух в 200 г вода и варете 5 мин на тих огън. След това прецедете отварата и пийте по 1 супена лъжица през 15 мин. На всеки час правете гаргара със същата отвара. Ако простудата ви е пипнала здраво, можете да си направите 3 — 4 дози. За деца дневната доза е не повече от 2 чаши. Може да се дава и по-продължително време, тогава ще помогне и на злоядите деца.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74