• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Върба

От раздел Хербариум
Върба — Salix alba — ракитник, ива

Основното действие на върбата е във връзка със салицина (основна субстанция на салициловата к-на). През 19в.предшественикът на днешния аспирин се е извличал именно от върбова кора. Голямото предимство е, че салицинът в природна форма се превръща в салицилова киселина в черния дроб и на местата с възпаление, като заобикаля стомаха. И така заменянето на изкуствената салицилова киселина с кора от върба може да предпази стомаха от гастрити и язви. Има една тънкост. При загряване над 90°С салицинът се разгражда до неефективни съставки. Затова при приготвянето на чай, билката не трябва да се вари, а само да се запарва. Тя може да се използва при настинки и грип, придружени с висока температура, мускулни болки и др., при артрит и болка с най-различен произход — мигрени и други форми на главоболие, херпес зостер, болки в гърба, при махмурлук и главоболие след консумация на алкохол. Понижава нивото на пикочната киселина и помага и при подагра. Добър е ефектът при жлъчнокаменна болест и жлъчни дискинезии.

След като сме направили чай, билката може да се използва локално при спортни травми, навяхвания, подуване и болка в ставите при артрит, подуване на краката при разширени вени. Тя се поставя в тензух или хасе, налага се върху засегнатия участък, покрива се с дебела (амбалажна) хартия или целофан и се закрепва с бинт.



Начин на употреба:
1 супена лъж. от билката се запарва в 1/2 л вода и се пие на 3 — 4 порции на гладно. При простуди запарката да се пие топла.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74