• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Гулията - съкровище в градината

Гулия след антибиотичното лечение

земна круша, топинамбур, конска земна ябълка (защото се дава на конете), германски картофи, земен артишок, земен слънчоглед, индиански грудки, малък слънчоглед, захарен картоф.
Гулията произлиза от Северна и Средна Америка (Мексико). Смята се за културно растение на индианците от времето преди Колумб. В Европа земната ябълка е изместена от картофа още през VIII в.
При 90% от хората нормалната чревна флора е нарушена в резултат на неправилно хранене, безразборно използване на антибиотици и недостатъчна консумация на пресни плодове и зеленчуци. Всичко, което нарушава нормалната чревна флора, отваря път за болести. Затова стимулирането на имунната система трябва да започне от това място, където "щетите" от човешката дейност са най-големи. Най-мощното средство за възстановяване на чревната флора е лактобацилус булгарикум. За съжаление обаче киселото мляко се прави основно с други щамове, които осигуряват по-голяма трайност на продукта. Голяма част от рекламираните пробиотични добавки също използват други, по-слабо ефективни щамове.
В тази ситуация добра алтернатива е гулията по известна като земна ябълка. Тя съдържа полизахариди както ориза, картофите, тестените храни, но се усвоява благодарение на чревните бактерии, а не на ензимите в панкреаса.  С други думи земната ябълка дава "храна" за развитие на нашите собствени чревни бактерии, а това подобрява имунния статус.
Грудките са много подходящи за диабетици, защото съдържат 16% въглехидрати под формата на полизахарида инулин (внимание: “инулин“, а не “инсулин“!)  Инулинът представлява разтворими фибри и е единственото вещество, което се състои 95% от фруктоза. Това обяснява повечето му положителни ефекти. Фруктозата е способна да участва в същите обменни процеси както и глюкозата, като я заменя пълноценно в такива ситуации, когато глюкозата не се усвоява от клетките, както при захарния диабет. Разпадането на фруктозата не изисква присъствието на инсулин, което позволява да се избегне "енергийния глад" на клетките и да се нормализира обмяната на веществата.
Инулинът в гулията помага за:
Възстановяване на нормалната чревна флора и потискане на вредните чревни микроорганизми.  
Намаляването на нивото на кръвната захар и повишаване на физиологическата ефективност на инсулина;
Намаляване нивото на холестерола в кръвта и развитието на сърдечно-съдови заболявания;
Нормализиране на въглехидратната и мастната обмяна. За намаляване на излишната телесна маса.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74