• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
• Все още няма доставен мравчен женшен. Ще бъде обявено тук при ново зареждане!
Виж разделите

Не подценявайте устата

Говорим, смеем се, целуваме, изразяваме емоциите си - устата  е много повече от инструмент за приемане на храна и течности.
С температура около 37 градуса по целзий, топла и влажна, тя е пълна с частици храна и бактерии. Тук повечето от нас ще си кажат “При мен не е така”, но статистиката показва друго.

Оралните заболявания са най-честите неконтактни заболявания като загрозяват, предизвикват болка, дискомфорт, дори смърт.
Проучване от 2016 показва, че оралните заболявания са засегнали половината от населението на света (3,58 милиарда души), като най-често хората са засегнати от зъбен кариес.
Тежката пародонтоза която може да доведе до загуба на зъби се оценява като 11-то най-разпространено заболяване в световен мащаб. 
Поведенческите рискови фактори за поява на орални заболявания са същите като при другите незаразни болести: Нездравословно хранене с прием на голямо количество захари, тютюневи изделия, злоупотреба с алкохол.

Какви са причините за тези проблеми и какво може да се направи?

Основните фактори са няколко:

- Неправилно почистване на зъбите и устата;
- Неправилно хранене;
- Храни и напитки директно увреждащи зъбите;
- Лоши навици;
- Състояния и медикаменти които оказват влияния; на структурите в устата;
- Почистване на зъбите;
- Заболявания свързани с оралната хигиена

Американска дентална асоциация предупреждава: “Грижата за зъбите и венците не е само, за да избегнете кариеса и лошия дъх. Устата е портал към цялостното здраве на тялото ви."

- Специалистите съветват зъбите да се мият два пъти дневно по две минути с мека четка за зъби. Движенията трябва да са като измитане в посока от венеца надолу по зъбите. Изберете четка с която достигате до най-крайните си зъби и се следете да го правите. Сложете часовник пред себе си - често ни се струва че мием зъбите си по-дълго от реално отделеното време.
- Не прекалявайте с четката за зъби. Твърде дългото и/или интензивно четкане на зъбите смъква емайла от зъбите ни. Изтъненият или смъкнат емайл може да причини болка и свръхчувствителност на зъбите от каквито се оплакват 20% от американците.
- Не натискайте прекалено. Ако влакната на четката ви за зъби са деформирани значи прекалявате с натиска. Емайлът е по-слаб при децата отколкото при възрастните, но и при малки, и при големи, движенията трябва да са деликатни.

- Използвайте конци за зъби ежедневно. Конецът почиства парченцата храна между зъбите които четката не достига, освен това изгребва плаката в основата на венеца. По този начин се предпазвате от образуване на зъбен камък и възпаленията на венците свързани с него (и бактериите от плаката).

- Ако имате мостове или шини изберете подходяща за вас интердентална четка.

- Отлаганията по езика са сериозен фактор за появата на лош дъх. Не пренебрегвайте внимателното му почистване при миене на зъбите.

- Жабуренето със зехтин или друго качествено растително масло има смисъл. През лигавиците на устата се освобождават голямата част тежки метали постъпили в организма, както и голяма част от токсините в тялото ни. Жабуренето със зехтин за около 15 минути сутрин ни помага да изхвърлим токсините, част от които биха се върнали в организма  без тази процедура. Важно е да се прави сутрин, тъй като тогава най-активно работят естествените механизми за детоксикация в тялото ни. След процедурата мазнината задължително се изплюва и зъбите се измиват както обикновено.

Хранене

Начинът по който се храним има сериозно значение за оралното ни здраве. Ето кои са най-масовите грешки. За някои от тях дори не се замисляме:

- Седенето с часове на трапезата;
- Любовта към рафинираните храни;
- Пиенето по половин ден на чашата кафе или чай, особено ако е със захар;
- Дългото пиене на вино, плодови сокове, смутита, особено без сламка;
- Прихапването постоянно на бисквитка, бонбонче, резенче от нещо;
- Хрускането на ледчетата от сока или коктейла;
- Любовта към много горещи и/или студени храни и напитки;
- Газираните напитки, дори когато са без захар съдържат киселина която разрушава емайла;

Храни и напитки директно увреждащи зъбите

- Рафинираните и полуфабрикатни храни богати на захари и пречистени въглехидрати много добре залепват във всяко ъгълче на устата ни и са любима храна на патогенните бактерии живеещи там;
- Плодовете съдържат захари и киселини, които макар да не полепват по зъбите като крекерите и шоколада са агресивни към емайла на зъбите;
- Тютюневите изделия оставят в устата букет от вредни съставки и характерно оцветяване;
- Оцветяването на емайла от червено вино, кафе и черен чай също не е за подценяване;
- Алкохолът намалява секретирането на слюнка, а слюнката потиска патогенните бактерии и почиства остатъците от храна в устата;
- Чашата вода с която изплакваме устата си между глътките вино, сок, кафе, хапките сладка или кисела храна могат значително да намалят вредния ефект, но не го отменят.

Лоши навици

- Гризането на кожички, нокти, гумичката на молива и т.н. Сериозно могат да повредят емайла и да спомогнат за деформации на захапката - особено при малките деца;
- Използването на зъбите за друго освен хранене - късане на етикети, чупене на ядки и т.н. може сериозно да ги увреди;
- Чашата до нас на работното място не трябва да съдържа друго освен вода или неподсладен и некисел билков или зелен чай;
- Дъвките и бонбоните без захар увеличават слюноотделянето и подпомагат механичното почистване на устата, покриват лошия дъх, но също така изпращат фалшиви сигнали към храносмилателната система;
- Бруксизъм - или стискането и скърцане със зъби през нощта. Това не е съзнателно действие, но може сериозно да наруши емайла на зъбите, особено ако се прояви за по-дълъг период от време. Може да продължи с години и хората се чудят от какво се рушат зъбите им. Носенето на специални защитни шини през нощта може да реши този проблем.

Състояния и медикаменти които оказват влияние на тъканите в устата

- Кървене: Антикоагулантите като Хепарин и Варфарин, също аспиринът могат да предизвикат засилено кървене при интервенции в устната кухина.
- Променящи вкуса медикаменти: Някои медикаменти могат да предизвикат горчив или метален вкус в устата. Сред тях са сърдечно-съдовите агенти, стимулантите на централната нервна система, нестероидните противовъзпалителни препарати, респираторните инхалатори, препаратите за отказване на цигарите като например никотиновите лепенки.
- Реакции на меките тъкани: Някои медикаменти са свързани с образуването на афти, възпаления или обезцветяване на меките тъкани в устната кухина. В този списък попадат препарати за контрол на кръвното налягане, имуносупресори, орални контрацептиви и някои химиотерапевтици.
- Разрастване лигавицата на венците: Може да се предизвика от някои антиконвулсивни препарати като фенитоин, имуносупресори като предписваните след трансплантации на органи и терапия с калциеви антагонисти (включително нифедипин, верапамил, дилтиазем и амлодипин), които се приемат от някои пациенти със сърдечно-съдови проблеми. Пациентите с такива състояния трябва да отделят допълнително внимание при почистване на зъбите и венците си.

Заболявания свързани с оралната хигиена

От гингивит до загуба на зъби:
Гингивитът е по-леката форма на заболяване на венците, когато те са зачервени, оточни и кървят лесно - по този начин тялото ни реагира на бактериалната плака натрупана между зъбите и венците. Ако плаката не се почисти и продължи да се разраства започва деградация на тъканите и костите в устата, появяват се “джобове” покрай зъбите които се инфектират. В тежката си форма състоянието се нарича пародонтит. Пародонтитът както и дълго нелекуваните кариеси с времето могат да доведат до загуба на зъби.

Около 50% от хората страдат от халитоза (лош дъх), като в 90% от случаите причината е в устата


Деменция:
Мащабно дългосрочно проучване сред живеещите в Лагуна Хилс възрастни хора, сочи, че може да има връзка между недостатъчната орална хигиена и деменцията. Проследени са 5468 души в рамките на 18 години и е установено, че сред тези които все още имат зъби, тези които са казали че не почистват зъбите си ежедневно, рискът от деменция е 22-65% по-висок спрямо хората редовно поддържащи орална хигиена. Като допълнение, в по-малко изследване е установено, че в мозъците на пациенти с болестта на Алцхаймер, се откриват по-голямо количество бактерии свързани с възпаленията на венците.

Вътреболнична пневмония:
Когато патогените се спотайват в устата ви, вие ги вдишвате директно в дробовете си, където те могат да причинят всевъзможни поразии. Едно голямо изследване посочва това като потенциална връзка между слабата орална хигиена и болничната пневмония. Подобрявайки оралната хигиена, в този случай надграждайки миенето с четка за зъби и конци, са намалени случаите на този тип пневмония до 40%. Друго изследване върху 315 пациенти в бразилска болница установява, че пациентите с пародонтоза са близо три пъти по-застрашени от пневмония.

По-слаби зъби при децата:
Гингивитът засяга 60-75% от бременните жени и е особено важно те да се грижат за себе си, защото когато бъдещата майка има сериозни дентални проблеми, децата ѝ също ще са по-податливи към кариеси.

Стомашни проблеми:
При хората с пародонтоза плаката, която оформя джобовете между венеца и зъбите, може да стане резервоар за Хеликобактер пилори, бактерията, която в повечето случаи не дава симптоми, но предизвиква стомашни язви когато се размножи прекомерно. Хеликобактер пилори може да се пренася орално и мащабни епидемиологични изследвания са намерили връзка между пародонтозата и позитивния тест на бактерията, която също така е сред рисковите фактори за развитие на стомашен рак.



Източници:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-health
https://www.businessinsider.com/what-happens-if-you-dont-brush-and-floss-your-teeth-2014-2
https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6023a7.htm
https://www.ada.org/~/media/ADA/Publications/Files/patient_51.pdf?la=e
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633265/
https://www.businessinsider.com/what-happens-if-you-dont-brush-and-floss-your-teeth-2014-2

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74