• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Аптеката няма да работи от 1-ви май до 6-ти май вкл. Весели празници!
Виж разделите

8 ключа за здрава простата

От раздел Във форма
Покрай рекламите за различни продукти и масовите проблеми с този орган, едва ли има някой който да не е чувал за простата. Извън масовото разбиране обаче остават многобройните фактори и причини засягащи тази жлеза.

Какво е простата?
Простатата е малка жлеза под пикочния мехур, която обгражда уретрата (тръбата през която минава урина) и има важна роля при производството на семенна течност. При естествения хормонален спад с възрастта, тази жлеза се увеличава и може да причини проблеми с уринирането, като често срещани симптоми са честото уриниране, затруднено и прибързано започване и слаба струя при уриниране. Простатата може също да бъде засегната от различни заболявания, включително простатно разрастване (хиперплазия), възпаление (простатит) и рак.

Статистиката 
поставя проблемите с простатната жлеза в челни позиции - особено за мъжете над 50 годишна възраст. Цифрите се увеличават с годините, като роля за това играе както съвременния начин на живот, така и влошената екология.
Какви са основните рискови фактори за възникване на проблеми с простатата?

Възраст
С годините много процеси в тялото се забавят, системите се амортизират, човек по естествен път върви към "залеза" на живота, но...тялото има немалък резервен потенциал и ако го разглеждаме като една кредитна сметка, е съвсем естествено на 30 години докато сме в началото на кариерата си и не сме имали време да трупаме дългове за какво ли не, кредиторите да не ни притесняват. При едно разумно използване на тялото с което човек се е родил, то може да му служи вярно дълги години. 
Ето кои са 8те опорни точки за здрава простата:
  • Балансиран хранителен режим
Изкушаващо е да се отреже една хубава сума калории с ограничаване на мазнините, но витамин D3 и хормоните се произвеждат от холестерол. Яйцата са добър източник на белтък и на добър холестерол. Много важни са ненаситените мастни киселини и особено трябва да се наблегне на омега-3 мастните киселини. Техен източник са рибите (особено мазните), лененото семе, тученицата.
Освен това да се имат предвид различни семена и ядки. Тиквеното семе е на водещи позиции за поддържане на простата в добро състояние - достатъчни са 30-50 грама сурови тиквени семки като междинна закуска или добавка към ястията. Пазарът предлага голямо разнообразие от ядки и тахани - всички те са добър източник на ненаситени мастни киселини.
Плодовете и зеленчуците са важни, но някои от тях са особено ценни за мъжете. Обърнете внимание на броколито, карфиола и белокочанното зеле. Те свързват известни количества от естрогените в тялото и дават възможност за по-добра изява на тестостерона.
Овесени ядки. Научни изследвания доказват, че съставка в овеса определна като авенакозид допринася за увеличаването на тестотерона. Освен това в овеса се съдържа аминокиселината Л-аргинин, важен субстрат за производство на азотен оксид в тялото, който има съдоразширяващ ефект и спомага за по-добрата ерекция.
  • Ограничете пластмасата
Ксеноестрогените са химически вещества, имитиращи действието на естрогена, в следствие на което се понижава нивото на тестостерона в организма. Тези съединения се намират около нас в пластмасовите опаковки, пестицидите, консервантите и други химически съединения. За да се намали излагането на тялото на подобни съединения, човек може да намали консумацията на полуфабрикати и преработени храни, да се избират храни от проверени производители - доколкото е възможно. Но най-видимото  и осезаемо действие което можете да направите е да ограничите пластмасовите опаковки. Особено в комбинация с гореща храна, човек поглъща цял коктейл през пластмасовата чашка, кутиите от бърза храна или найлоновите торбички. Ако сте купили така опакована храна, веднага сменете опаковката с хартия или прехвърлете храната в стъклен (метален, порцеланов) съд. 
  • Стресът е фактор
Един мъж поема много отговорности, комбинира различни дейности, конкурира се с другите мъже. В правилните дози стресът е градивен, но когато стане прекомерен, многото стрес убива тестостерона. Много стрес означава много кортизол, а много кортизол означава малко тестостерон. Увеличеният апетит, особено за сладко, както и натрупването на мазнини в областта на корема и таза са сред признаците на повишения кортизол. Ако все пак стресът е неизбежен, трябва да се направи нещо за обезвреждането му. Магнезиевите соли са важно противостресово средство, както и витамините от група В с тяхното успокоително действие. Много билки имат способността да отпускат нервите, а адаптогените с главен представител жен жен са важно средство за успешно приспособяване към тежки условия на труд и живот.
  • Спорт
Спортът и сексът вървят ръка за ръка. Редовното и не изтощително спортуване (като плуването, колоезденето) регулират хормоните, увеличава се тестостеронът. Спортът при професионалните атлети вкарва тялото в състояние подобно на хронично боледуване, но човек който има друга професия, семейство и интереси трудно ще стигне до такова натоварване. 
  • Секс
Редовният сексуален живот подпомага поддържането на добър хормонален баланс и при двата пола. Намаленото желание може да е индикатор за здравословни проблеми. Освен чисто физиологичната връзка, сексът влияе на цялостното здраве през психо-емоционалните механизми.
  • Слънце
Въпреки, че жените са по-чувствителни към светлината, тя е важна и за двата пола. Важно е да си осигуряваме минимум 1 час на открито в светлата част на деня. Това е важно за синтеза на витамин D3 и за стимулиране на епифизната жлеза. При невъзможност човек да си осигури такъв режим, може да се приема витамин Д като хранителна добавка.
Но вечер епифизата трябва да е в покой и да и се осигури тъмнина. Освен това е важно да се спи достатъчно. Само по време на сън произвеждаме растежен хормон (STH). При завършен растеж от него зависят „поправките” в тялото, регенерацията.
  • Цинк

В простата количеството му е 10 пъти повече в сравнение с други органи. От храните богати на цинк стридите оглавяват върха на класацията с 86 мг/100 г продукт. В една балансирана диета Месо, риба и морски дарове са добри източници на този микроелемент. След тях се нареждат яйцата и млечните продукти. Вегетарианците да обърнат внимание на бобовите, просото, овесените ядки, царевицата. Спокойно може да се допълва храненето с цинк под формата на хранителни добавки.
  • Витамин В6 
Витамин В6 се приема изключително чрез храната - съдържа се в месо, риба, ядки, бобови храни и др. Бирената мая е един от най-добрите естествени източници на витамини от тази група. Заедно с цинка той помага за повишаване на тестостерона. Абсорбира се в тънките черва (за което е важно доброто им състояние), след което се метаболизира до неговата активна форма в черния дроб. При повишени нужди можете да си набавите допълнително количество чрез хранителни добавки като бирената мая (естествен комплекс от добре усвоими В витамини) или само витамин В6. Добра дневна доза е 50 мг или сутрин и вечер по 1 таблетка. Обикновено се предлага в аптеките в таблетки по 25 мг. 

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74