• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Адаптогените - билки за концентрация и ум

От раздел Във форма
Как да повишим възможностите на организма?

Кризата с коронавируса и карантината сякаш поотмина, но променения ритъм на живот се отрази малко или много на всички нас. Рязкото отменяне на ежедневния график (ходене на работа, училище, срещи) се отрази на работоспособността ни. Липсата на достатъчно дневна светлина и движение в този период допълнително влошиха картината. Сега, когато времето е хубаво и повечето противоепидемични мерки отпаднаха е точния момент да се върнем ударно в стария си ритъм, а защо не да станем и малко по-ефективни. Билките от реда на адаптогените са чудесно решение в такава ситуация. Както говори самото название, адаптогените - това са растения подпомагащи адаптацията на организма в неблагоприятни условия. Неблагоприятни условия са както суровия климат и преумората, така и кратките работни срокове, променения ритъм на сън и бодърстване, прекараното боледуване, психическия стрес.

Какво са адаптогените?
Концепцията за адаптогените е изведена през 1947 година в Съветския съюз. Голяма част от научните разработки и проучвания са се провеждали в СССР, Корея и Китай преди 80те години. В Азия употребата на подобни хранителни добавки е част от бита и културата от векове. В наши дни терминът не се приема във фармакологичните, физиологичните или масовите клинични практики в Европейския съюз, тъй като според Европейската агенция по лекарствата изисква допълнителни проучвания и повече данни 1.
Докато учените се опитват да разгадаят сложните процеси определящи един или друг ефект, ние можем да се опрем на вековния опит и да използваме най-популярните адаптогени, за да облекчим живота си и да сме с едни гърди напред.

На какво влияят адаптогените?
По-добрата адаптация на организма е полезна за всичко:
  • Когато се налага от битовите проблеми рязко да пренасочим ума си и да отметнем насъбралите се служебни задачи;
  • При по-лесна уморяемост;
  • Стрес (изпити, нова работа, интензивни езикови курсове, тренировки и т.н.);
  • Хипофункция на половите жлези;
  • За облекчаване процеса на аклиматизация (също така и височинна);
  • За профилактика на простудни заболявания;
  • За ускоряване на възстановяването след тежко боледуване (по-бързо “влизане във форма”).

Разбира се при различните ситуации фокусът ще бъде на различен адаптоген. Макар да имат сходни свойства подобрявайки общата адаптация, всяко средство има специфичен фокус на действие.

Безопасно ли е да приемаме подобни добавки?
Заради високата си ефективност, билките с адаптогенни свойства са чест обект на научни изследвания. При растителните продукти е много по-трудно да се достигне до нежелани странични ефекти, което не може да се каже за масови и достъпни синтетични добавки към които понякога посягаме твърде лесно. Поради сложния си механизъм на действие ефектите на адаптогените могат да варират според описаните им свойства. Добре е да се пробват първо ниски дози и да се прилагат според индивидуалната чувствителност.
Приемът непосредствено преди сън може да затрудни заспиването.


Какво да изберем?

Според конкретните си нужди можем да използваме някои от най-популярните билки достъпни у нас:

Жен-шен - тази билка се използва в традиционната медицина на Азия от векове. Може да се срещне като Азиатски жен-шен, Китайски жен-шен, Корейски жен-шен, Панакс жен-шен. По форма коренът наподобява човешко тяло - тази прилика се смята за една от причините, заради които традиционните лечители го препоръчват като средство за цялото тяло. Използва се за:
засилване на имунната система;
подобряване състоянието на сърцето;
при диабет;
за повишаване на енергията;
за намаляване на стреса;
при импотенция.
Това е една от най-изследваните билки с адаптогенни свойства, като се приема, че не може да предизвика сериозни странични ефекти.
Въпреки това диабетиците трябва да следят внимателно нивата на кръвната си захар за да не изпаднат в хипогликемия. Също така е възможно жен-шенът да намали ефективността на антикоагулантните медикаменти.

Златен корен (Родиола)
Клинично е установено, че препаратите от родиола повишават както физическата, така и умствената работоспособност, съкращават възстановителния период след тежка работа. Билката подпомага репродуктивните функции на организма, адаптацията при ниски температури, действа благотворно при депресивни състояния. Златният корен дава осезаем прилив на енергия без негативните ефекти на популярните стимуланти. Трябва да се избягва прием непосредствено преди сън.
Сибирски жен-шен (Елеутерокок)
Най-висока концентрация на активни вещества се намира в корените на елеутерокока. Това е средството за хора с интензивно умствено натоварване - ефектът не е толкова рязък както при други адаптогени, но има натрупване. Билката подпомага междуневронните връзки, запаметяването и осмислянето на масиви от информация. Използвал се е при височинни изкачвания от руските алпинисти за по-добра адаптация на тялото.

Китайски лимонник (Шизандра)
Използват се плодовете на китайския лимонник. Както е характерно за повечето адаптогени билката има тонизиращ и общо укрепващ ефект. Основната популярност на шизандрата е заради нейната специфична насоченост - подпомага изчистването на черния дроб и остротата на зрението.

Бабини зъби (Трибулус терестрис)
Бабините зъби добиха популярност като мъжка билка и подпомагащо средство при активно спортуващите. Добре е да се знае, че хормонобалансиращият ефект на билката се изявява еднакво добре при мъже и при жени. Бабините зъби регулират обмяната на веществата и стимулират половите хормони по естествен път. Друга популярна употреба е за увеличаване на силата и издържливостта, като тонизиращо, кръвоочистително и отводняващо средство.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74