• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
• Все още няма доставен мравчен женшен. Ще бъде обявено тук при ново зареждане!
Виж разделите

Здрави и/ или красиви

От раздел Фитотерапия
Слънцето и хормоните



Дозата слънце слага тънката граница между ползата и вредата. Лъчите преминават през кожата. Безспорната полза от това е красивият тен, който се получава. По-важно е обаче, че те достигат до мозъка и отключват ред положителни верижни реакции. Попадналите върху ретината лъчи се преобразуват в електрически импулси, които зрителният нерв "носи" до хипоталамуса. Той играе роля на "разпределителна централа" на нервните импулси в центъра на мозъка. Оттам те се насочват към хипофизата и тя се активира. Тази жлеза е "царица" на жлезите. Тя оптимизира дейността на цялата ендокринна система.
Задейства се и епифизата, която съвсем не е закърняла, както се смяташе до неотдавна. Стимулирана от слънчевата светлина, епифизата увеличава нивото на естрогените при жените. Оттам нараства и възможността за забременяване.
Слънчевата светлина стимулира синтеза на тестостерон и съответно повишава половата активност. Две седмици слънчеви бани са достатъчни, за да се увеличи 2 пъти нивото на тестостерона.
При редовно излагане на слънчева светлина се активират фагоцитите – клетките, които унищожават попадналите в тялото микроорганизми.
Слънцето подобрява калциевата обмяна и така пази от болестно изтъняване на костите и от остеопороза. И това става не само чрез слънчевите бани. Тялото реагира и на лъчите, попаднали върху ретината, ако разбира се не носим прекалено тъмни очила.

За вредата от слънчевите лъчи напоследък се пише доста повече, отколкото за ползата. Все пак не е излишно да се припомни,че обикновеното зачервяване на кожата я състарява с половин година, едно изгаряне, последвано от обелване – с цели седем години. Излагането на слънце винаги е свързано с разширяване на капилярите по носа и бузите. То е причина за кафявите възрастови петна, както и за моравите лунички, които най-често се явяват на тези места, които постоянно са изложени на слънце - лицето, гърба и гърдите. Лъчите са вредни за други две чести заболявания – акнето и розацеята.
След 50-годишна възраст кожата по принцип губи еластичността си. Тя става по-груба и набръчкана. А слънчевите лъчи ускоряват стареенето ѝ.
Внимавайте със слънчевите бани ако приемате антибиотик. Има доста медикаменти които изострят чувствителността ни към слънцето.
След интензивни козметични процедури – почистване или пилинг също рискувате пигментни петна при невнимателно излагане на слънце.



Ако сте прекалили със слънцето:


– Пигментни петна:

Поддръжка на хормоналния баланс, масло от нощна иглика

– Зачервявания, розацея, изгаряне

Belladonna 9 CH
3 – 4 пъти по 5 гранули

– Прегряване, слънчев удар


Belladonna 9 (15)CH
– може да се приема и на половин час по 5 гранули, Ментат (билкови таблетки) – премахва главоболието.



От бръчки до оглупяване при недостиг на вода


При стандартни условия, тялото отделя около половин литър пот дневно.
В горещите дни количеството се измерва в литри, особено при физически натоварвания.
Ако не пием достатъчно, организмът я отнема от резерва на телесни течности, а в краен случай и от кръвта. Тя се сгъстява и това може да доведе до образуването на тромби. Увеличава се рискът от мозъчен удар и инфаркт. Водният дефицит може да бъде причина и за понижен мозъчен капацитет.
Както се вижда, сбръчканата и суха кожа ще бъде най-малкото, което може да се случи, ако не пием достатъчно течности.
Освен вода, с потта тялото отделя различни соли и най-вече магнезий. Затова в горещините е добре да се пие минерална вода и да се приемат магнезиеви препарати. Хората на безсолен режим могат да си позволят малко повече сол, особено морска.
Козметичните ефекти на водата са известни на всички. Два-три часа в басейна или в морската вода имат видим ефект – стягат мускулите, малките къдрички подкожна тлъстина по бедрата и корема се стапят, а кожата става еластична и гладка. За целта не е необходимо дори да се плува. И упражненията под вода имат подобен ефект.
Добре да се отделят един – два часа през седмицата или в събота и неделя за басейна.
Хлорираната, както и морската вода обаче изсушават кожата. Тя побелява и започва да се лющи силно. Най-чувствителна е кожата на гърдите, която е двойно по-фина и суха дори от лицето. Затова за тях се полагат специални грижи.


Домашна лятна козметика:


За подхранване и тонизиране на кожата масажирайте проблемните зони с леки кръгообразни движения със смес от равни части заквасена сметана и смляна морска сол (може да се използва ръкавица за баня за по-лесно нанасяне). Отмива се с хладка вода.



Потенето е задължително


Потенето е задължително. Чрез този механизъм, тялото регулира вътрешната и
температура.
2 – 3 милиона потни жлези денонощно снабдяват кожата с влага и предпазват организма от прегряване.
Отделянето на пот е преди всичко защитна функция и ако тя се блокира напълно, това може да има опасни последици. При голяма горещина, тежък физически труд, както и при някои болести, организмът
започва да прегрява.
Природата е предвидила няколко начина за топлоотдаване.
Ако те не съществуваха, всеки пет минути физически упражнения ще повишават
телесната ни температура с един градус. Така само за половин час критичната граница от 42 градуса ще бъде прескочена и човек ще умре от термичен шок ", обяснява д-р Атанас Михайлов.

На ден ние отделяме половин до един литър пот и често не го забелязваме, защото
влагата се разпределя по цялото тяло, изпарява се бързо и обикновено не оставя усещане за влага по дрехите. Единствено подмишниците отделят по-обилно – там потните жлези са повече, а изпаряването затруднено, затова и влагата се задържа по-дълго. И въпреки, че това не е единствената "критична" зона, която задържа потта, за нея полагаме повече грижи – мием се по-често, подсушаваме, слагаме дезодоранти, антиперспиранти.


Каква е разликата?.

Дезодорантите само предпазват от лоша миризма, докато антиперспирантите блокират процеса на изтичане на потта. Повечето от тях
съдържат алуминиеви соли. Те "запушват" пората, през която изтича потта.
Производителите невинаги уточняват какъв спрей или ролка ви предлагат, затова е
важно да се чете дребния шрифт и да се внимава с дългата защита от изпотяване. Вече няколко години алуминиевите соли са на "подсъдимата скамейка". Учени проверяват доколко те са безвредни за организма.

Антиперспиранти не трябва да се използват в ситуации, при които отделяме много пот - големи физически натоварвания и при силно нервно напрежение, защото като спрем потенето, можем да предизвикаме силен оток например в подмишничната ямка. За екстремални ситуации по-подходящи са дезодорантите.


Билки и хомеопатия:


Освен познатите средства за ограничаване и потискане на потенето има редица природни средства – билки и хомеопатия, чието предимство е абсолютната безвредност. Фосфорната киселина в хомеопатичен вид, например, е едно от добрите средства срещу изобилно изпотяване.

Препоръки:


1. Phosphoricum acidum 9 (15) CH 2 – 3 пъти дневно по 5 гранули. Смуче се бавно като бонбон.

2. Хомеопатичното средство Thuya 15 CH помага при потене с неприятна миризма.

3. Някои хора са генетично предразположени към по-обилно изпотяване. Ако един човек е пълен, малко муден, със светла кожа и при най-малко усилие се поти по тила и главата, може да пробва лечение с Calcarea carbonica 9 (15) СН. В началото на деня се приемат по 5 гранули. Смуче се бавно.

4. Добър регулиращ ефект при потене имат магнезиевите препарати, които и без това се препоръчват за горещите дни. Тогава с потта губим повече магнезий и рискът от крампи и спазми рязко нараства. Затова е добре сутрин и вечер да се пие по 1 шумяща таблетка магнезиум в чаша вода или по четвърт чаена лъжичка най-обикновена английска сол.

5. Градинският чай (салвия) задържа потната секреция и в същото време тонзира и освежава. 1 супена лъжица салвия се кипва за 3 минути в 400 – 500 г вода и този чай се изпива на 3 – 4 порции. Може да се подслажда и е добре да се добавя и лимонов сок или витамин Ц на прах – на вкус.



Кожата – този крехък щит



Всяко престараване е вредно. И за хигиената формулираният от древните гърци принцип „умереност във всичко” важи с пълна сила. Ако например едно и също място на кожата третираме с антисептичен сапун, вероятността на този участък да се появи гноен обрив, например цирей, е много голяма. Обяснение: и по кожата ни както в стомашно-чревния тракт живеят полезни бактерии, които ни защитават от вредните. Има баланс, който ние, без да искаме, нарушаваме с прекомерното си престараване – миене и търкане. Сапуните и шампоаните, които ползваме, променят защитния липиден слой на кожата и може да последват обриви, защото алкализирането на кожната повърхност променя нормалния кисел филм на кожата с pH 5,5. За компенсация мастните жлези започват да работят по-активно и кожата бързо се омазнява. Затова е добре след измиване със сапун или шампоан да се облеем с разреден лимонов сок – примерно сок от половин лимон, разреден с 200 мл вода. Можем обаче спокойно да изплакваме тялото по няколко пъти на ден с хладка вода. Това и освежава, и премахва миризмата на пот.

Сребърната вода е безвредно и много ефективно средство, тя дезинфекцира и
почиства. Може да се използва и вместо лосион за обтриване под мишниците, интимните зони и между пръстите.


Болести "на мръсните ръце":

•дизентерия;

•салмонелоза;

•йерсиниоза;

•хепатит А;

•холера;

•ротавирусна инфекция;

•ентеровирусна инфекция;

•стафилококкова инфекция;

•коремен тиф;

•паразитни болести (глисти най- често, кучешка тения).


Болести "на чистите ръце":

•бронхиална астма;

•алергична хрема;

•атопичен дерматит;

•полиноза (сенна хрема);

•уртикария;

•екзема.



Бистър поглед



През лятото зачестяват очните инфекции като конюнктивит, блефарит, херпес.
Топлото време е благоприятно за размножаването на много бактерии. Често и ние допринасям пипайки очите си с нечисти ръце. Тук важи просто правило да се мият по-често ръцете и да се избягва пипането на очите.

Най-често се развихрят конюнктивитите – възпаление на лигавицата на клепачите и очната ябълка. Конюнктивитите се подразделят на алергични, инфекционни и
смесени.


Алергичен конюнктивит
– зачервяване на очите.
Може да се придружава с парене, сълзене, смъдене. При острата форма засяга едновременно и двете очи. Може да го причинят цветен прашец, храни, козметика, битова химия, книжен прах.

При възможност е добре да се изключи конкретният причинител
Много полезна в случая е хомеопатията:

Poumon histamine 15 CH
– ще помогне за цялостната настройка. Приема се вечер;

Pollens 15 CH
– при алергия към цветен прашец – приема се по 5 гранули сутрин;

Blatta 9 CH
– подходяща при алергия към домашен прах – приема се 3 пъти дневно по 5 гранули;

Хомеоплазмин
– хомеопатичен вазелин в състава на който има невен, винобой, дива тиква и измирски тамян. Два пъти дневно леко да се намазват клепачите.

Инфекциозен конюнктивит – Прецизната диагноза изисква микробиологично изследване. Характерна особеност е, че започва от едното око и се прехвърля на другото.

Наблюдават се пробождания, парене, следват гнойни секрети.
Тук с чудесен ефект е настойката от пресен невен:

20 капки в 100 мл вода – за промивки и компреси.

Блефарит – възпаление на ръба на клепачите. Също се активизира през лятото.

Усеща се сърбеж в очите, ръбът на клепача се зачервява. Има усещане за попадане на чуждо тяло което е причина за често мигане. Бързо настъпва очна умора, особено вечер при изкуствено осветление. Ако се добави и работа с компютър състоянието става много неприятно.

Euphrasia 9 CH 3 – 4 пъти на ден по 5 гранули;

Компреси със сребърна вода;
Настойка от пресен невен – както при инфекциозния конюнктивит.

Ечемик – гнойно възпаление на космените фоликули по ръба на клепачите.

Когато се усети парене, смъдене, в началната фаза, доста успешно е повлияването, ако към възпаленото място се притисне златен или позлатен предмет, например пръстен, гривна.

Тук хомеопатията е много ценна – Hepar sulfur 5 CH – 3 пъти дневно по 5 гранули. Този „хомеопатичен нож” помага за пробиването и изтичането на гнойта за 1 – 3 дни.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74