• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Салвия

От раздел Хербариум
Салвия (Градински чай) — Salvia off. — Какула, ливанче, мезлеке, бабиче, конски босилек, меча пета, говняр

Салвията има успокоително, намалящо потната секреция, противовъзпалително, противоспастично действие. Намаля млечната секреция при кърмачки. Антисептичен ефект.

Според друидите салвията (Salvia officinalis) можела да съживява и мъртви. През Средновековието е считана за панацея. Ако подобни твърдения могат да породят усмивка, то едно е сигурно — салвията, по-известна у нас като градински чай, е особено добър помощник в горещо време, защото задържа потната секреция. Тя може да е от полза за тези, които прекомерно се потят и за които летните жеги се превръщат в кошмар заради постоянно избиващите мокри петна по дрехите.
Билката може значително да облекчи ежедневието на много жени, страдащи от топли и студени вълни, съпроводени с обилно изпотяване в периода на менопаузата и климакса. Тези симптоми са особено тежки по време на летните жеги.

Градинският чай помага на хора, страдащи от вегетативна дистония, придружена също с обилно потене.

Салвията облекчава и лекува възпаления, дезинфектира и помага при пристъпи на кашлица. Тя може да бъде полезна при диарии, често придружаващи летните вирусни заболявания.

Ще помогне при дискомфорт в областта на стомашно-чревния тракт — тежест, газове, подуване на корема тези оплаквания са чести при смяна на хранителния режим, когато сме на път и по време на летния отдих. Често се случва и при диетични грешки. Етеричните масла на билката помагат при болки в гърлото и ангина.



Начин на употреба:
1 суп.лъж сухи листа се заливат с 400 мл вряла вода. Прецежда се след 1 час. Пие се 3 пъти по 1 чаша (120 г) 30 мин преди хранене. При обострен гастрит — 1 ч.лъж. в 400 мл вода. При безсъние 1 чаша, 30 мин преди сън.


Чаят от билката се приготвя лесно. 1 — 2 чаени лъжички от сушената билка се запарват 10 — 15 минути в 150 — 200 мл вряла вода, запарката се прецежда. Добре е билката да кипне за минута-две и после да продължи запарването за още десетина минути. Целта на кипването е част от етеричните масла да се изпарят. Иначе вкусът на чая е доста тежък. За да се подобри, може да се добави лимонов сок и може да се подслади. С него през час — два могат се правят и гаргари при ангина и възпаления на устната лигавица. Запарката е с добри дезодориращи свойства. Тя може да се използва и като лосион за обтриване на зоните с обилно потене, под мишниците, слабините и други. Прилага се и за компреси върху гнойни рани, а при кожни обриви, с нея се правят бани. Етеричното масло от градинския чай се използва за инхалации.

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74