• Работното време на аптеката в делнични дни е от 12 до 19 часа!
Ново зареждане с мравчен женшен!
Виж разделите

Билки в помощ срещу коронавирус COVID-19

Коронавирусите (CoV) са идентифицирани като човешки патогени още през 60-те години на миналия век. Те заразяват както хората, така и много други гръбначни животни. Заболяването при хората е свързано най-вече с респираторни или стомашно-чревни инфекции, но симптомите могат да варират от обикновена настинка до по-тежки инфекции на долните дихателни пътища.

Признаци за инфекцията могат да бъдат температура, кашлица и затруднено дишане, а в по-тежки случаи – пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

В следния документ е представена синтезирана информация за симтомите и лечението на коронавирус Covid-19: Протокол за лечение на новата коронавирусна пневмония, разработен от китайските здравни власти (по разпореждане на доц д-р Ангел Кунчев, файлът е взет от сайта на РЗИ Варна - http://www.rzi-varna.com/) (на английски).
Според съдържащата се в документа информация употребата на антибиотични лекарства трябва да се избягва, особено широкоспектърни антибиотици.

Основните симптоми включват треска, суха кашлица и умора. Вирусът засяга алвеолите в белите дробове, т.е. влошава обмена на кислород и въглероден диоксид с кръвта. Следва списък от противовирусни и противовъзпалителни билки, които могат да се приемат в поединично или в комбинация и да се редуват.

Следните билки са при бронхити (по отделно или в комбинация):
Салвия - или още градински чай, е силна билка, помагаща за пречистването на белия дроб. Има дезинфекционно и противовъзпалително действие. Супена лъжица листа от салвия се запарва с 400 мл вода, кисне 1 час. Пие се по една винена чаша преди ядене.

Маточина - билката има противоспастично и успокоително действие. Продължителното пиене на маточина предпазва от вирусни заболявания. 2 супени лъжици от билката се запарват за 10 минути в 500 мл вода. Чаят се пие топъл, на 3-4 порции преди хранене.

Петопръстникът подсилва организма при изтощение от болести или преработване. Ефикасен е срещу бактериални инфекции. Има противовъзпалително действие. 2 супени лъжици от билката се варят 5 минути в 500 мл вода. Пие се на 3-4 порции през деня, 30 минути преди хранене.

Сладък корен - сладникът втечнява секретите и помага за ефективното очистване на белия дроб при възпаление. 1 чаена лъжица от билката се вари 10 минути в 300 мл вода. Разпределя се на 3-4 порции и се пие 30 минути преди хранене. При голям и продължителен прием може да предизвика задръжка на течности.




Следващите три билки са ефикасни против вируси. Могат да се приемат по отделно или  в комбинация.

Лавандула цвят - противовирусна, противогъбична и бактерицидна. Има болкоуспокоително и дезинфекционно действие. 1 супена лъжица от билката се запарва в 500 мл вода за 1 час. Пие се 30 минути преди хранене. 
В аптеката предлагаме и лавандулово масло. Ако не ви притеснява ароматът, може да втриете капка или две от лавандуловото масло под носа.

Мащерка - сред ефектите на мащерката са отхрачващият и дезинфекционният. Съдържа тимол, който е вещество с бактерицидни и противовирусни свойства. 2 супени лъжици от билката се запарват 10 минути в 500 мл вода. Пие се 3-4 пътни дневно преди хранене.

Бъз - бъзът е популярна билка и повече може да прочетете в статията ни за него. Улеснява отделянето на храчни при пневмония, бронхит и туберкулозна кашлица. В аптеката имаме цвят и плод. 2 супени лъжици от цвета или 1 супена лъжица от плода се запарват 10 минути в 300 мл вода. Чаят се пие топъл на 3-4 порции през деня, преди хранене.


Изброените билки може да взимате в комбинация или поотделно. Нашият съвет е да ги редувате според вкусовите си предпочитания, като комбинирате по една билка от противовирусните (лавандула, мащерка, бъз) и някоя или няколко от останалите билки (салвия, маточина, петопръстник, сладник).

 
Вербена М
За нас
Контакти
Общи условия
Разр. № 3782/07.02.2011
Още...
Доставки
Работно време
Понеделник-петък: 12:00 - 19:00
Събота: 9:30 - 14:30

GSM: 0878-46-74-05
тел.: 02/987-88-05
гр. София, ул. Любен Каравелов №74